5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

Gıda sektöründeki firmalar dertli

Trabzon’da gıda imalatçıları kaçak ürünler karşısında tükenme noktasına gelirken, sektör yerel ürünlere sahip çıkılmasını istiyor.


Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) üyesi olan ve ilde gıda ve içecek imalatı ve ticareti yapan meslek grubu üyeleri bir araya gelerek ortak sorunlarını görüştüler. Toplantıda söz alan Trabzon Yönetim Kurulu üyesi İsmail Öztürk, 1989 yılından beri Trabzon’da gıdacılar sitesinin kurulması için gayret edildiğini ancak sonuç alınamadığını hatırlattı.

Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun seçim öncesi kamuoyuna açıkladığı 61 proje içinde gıdacılar sitesinin yer aldığını belirten Öztürk, bu projenin hayata geçirilmesi için her türlü desteğe hazır olduklarını kaydetti. Yerel ürünlerin ve yerel üretimlerin desteklenerek bölge kalkınmasına katkı verilmesi gerektiğini belirten Öztürk, “İşe halkın bilinçlendirilmesi” ile başlanılması gerektiğini söyledi. Serbest piyasa ekonomisinde, yerel üretimlerin kıskaç altında kaldığını ifade eden Öztürk ” Yerel üretimler, yerel imalatlar desteklenmediği takdirde bu kentte yeni iş alanları açılması zorlaşır. Yeni istihdam oluşturulamaz. Bunların olmadığı yerde bölge ekonomisi çöker.

Bunun için başta kamu görevlileri olmak üzere özel sektörün bu tür sorunlarına sahip çıkması gerektiğini hatırlatıyoruz. Artık Trabzon’da birçok geleneksel üretim ve imalatlar yapılamaz hale gelmiştir. En azından merdiven altı ekonomi tabir edilen kaçak imalat ve kente kaçak giren gıda ürünlerinin önlenmesi gerekiyor. Kendi şehrimizde imalat sektörüne yatırım yapan fabrika kuran, vergi ödeyen, istihdam sağlayan girişimcilere en azından haksızlık yapılmamalı” dedi.


Sektör temsilcileri ise Tarım İl Müdürlüğü’nün piyasada yeteri kadar kontrol ve denetim yapamadığını, piyasada ruhsatsız, sağlığa elverişsiz ve hiçbir kontrolü bulunmayan ürünlerin satışına engel olunulmasını, kent dışından getirilen birçok gıda ürününün vergisiz ve denetimsiz bir şekilde satışının önüne geçilmesini, Trabzon’da gıda sektöründe imalat yapan işletmelerin merdiven altı tabir üretimler karşısında haksız rekabete uğradığına dikkat çekilerek Trabzon Belediyesi’nin kent içinde market zincirleri kuran yabancı işletmelere ruhsat vermemesi konusunda uyarılarda bulundular.


Çıt Çıt Kuruyemiş’in sahibi ve TTSO Meclis üyesi Cemil Yılmaz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “İmalatçılar olarak bizler kendi sektörlerimizde her türlü denetime açığız. Çünkü kendi alanımızda ciddi yatırımlar yaptık. Bu bölgenin kalkınması ve istihdamı için çalışıyoruz. Ancak çoğu kez haksız rekabet ile karşı karşıyayız. Gaziantep’ten 5 ton Antep fıstığı bir araba üzerinde kentin sokaklarında satılıyor. Bursa’dan zeytin yükleyip kamyona gelip Trabzon’da yine satılıyor. Bunların hiçbir maliyeti yok. Yatırımı yok, çalıştırdığı işçisi yok, SSK ve vergisi yok.

Trabzon bu kadar da mı sahipsiz ? Ne satıldığını hiç soran yok ! Tarım İl Müdürlüğü ve Sağlık Müdürlüğü, Maliye kurumu bu tür satışlara engel olmalı” derken, Tansa Gıda Market Yöneticisi Abdurrahman Büyükaydın ise “Trabzon’da kent dışından gelen yabancı marketler hızla çoğalıyor. Sadece bir market zincirinin Trabzon’da 20 şubesi açıldı. Duyuyoruz, başka illerde bu kadar zincir sayıda market açılmasına belediyeler engel oluyor ruhsat vermiyorlar. Trabzon’da da belediye buna dikkat etmeli yeni marketlerin açılmasını engellemelidir. Bu marketlerin çoğu başka kentlerde üretilen ürünleri raflarında satıyor. Yerel ürünlere pek fazla yer vermiyorlar. Bu durum Trabzon’daki imalatların da önünü kesiyor” açıklamasını yaptı.
 

İha
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2009 Salı 13:15:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?