4
Mayıs
2024
Cumartesi
TRABZON

Gürcü Alım Heyeti Trabzon'da

Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Rusya'nın siyasi ambargo uyguladığı Gürcistan'ın tek çıkış kapısının Türkiye olduğunu ve bu fırsatın değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. 

Türk ve Gürcü işadamlarını çeşitli iş görüşmeleri ve bağlantıları yapmak için biraraya getiren 'Gürcistan Alım Heyeti Programı' DKİB'nin organizasyonunda Zorlu Grand Otel'de yapıldı. Yaklaşık 25 Gürcü işadamından oluşan Gürcistan Alım Heyeti'ne hitaben toplantının açılışında 'hoş geldiniz' konuşması yapan Gürdoğan, toplantının amacının Türk ve Gürcü işadamlarını biraraya getirmek suretiyle, aralarında işbirliği sağlamak ve buna bağlı olarak Türkiye'den bu ülkeye yapılan ihracatı artırmak olduğunu kaydetti. 

Toplantının bu yıl içerisinde yapılan 4. toplantı olduğunu hatırlatan Gürdoğan, bu toplantıların ardından bir önceki yıla göre DKİB bünyesindeki 3 ilden 2005 yılında Gürcistan'a yapılan ihracatın yüzde 48 oranında artış kaydettiğini dile getirdi. Yine düzenlenen toplantılara bağlı olarak Sarp Sınır Kapısı'ndan yapılan ihracatın da yüzde 100'e varan bir artış gösterdiğine dikkat çeken Gürdoğan, bu toplantıların temel amacının yapılan ihracat miktarını artırmak olduğunu söyledi. 

DKİB bünyesindeki illerden ithalat yapan Gürcü işadamı ve firmaların birçoğunun daha önceden aynı malları Avrupa ülkelerinden ithal ettiğini, ancak yapılan alım heyeti programlarının ardından bu firmaların aynı malları artık Trabzon, Rize ve Artvin illerindeki firmalardan almaya başladığına işaret eden Gürdoğan, "Bu firmaları bölgemize getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz" dedi. 

Özellikle Rusya'nın son dönemlerde Gürcistan'a uyguladığı siyasi ambargonun ardından bu ülkenin tek çıkış kapısının Türkiye olduğunun altını çizen Ahmet Hamdi Gürdoğan, bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Bugün düzenlenen programla Gürcistan'dan 4 alım heyetinin Türkiye'ye geldiğini, Türkiye'den de bu ülkeye 5 alım heyeti gittiğini hatırlatan Gürdoğan, bu programların bundan sonra da aksatılmadan devam edeceğini söyledi. 

Önümüzdeki yıl içinde Rusya'da bir fuar ve Ukrayna'da da alım heyeti programının düzenlenmesinin planlandığını belirten Gürdoğan, bu programları düzenlemekteki temel hedefin DKİB bünyesindeki ihracatçıların görüş açılarını geliştirmek ve ticaret yapmalarını kolaylaştırmak olduğunu dile getirdi. 

Bölgeden yapılan ihracat miktarının artmasının sanayileşmeye daha fazla katkı sağlayacağına değinen Gürdoğan, bu anlamda bölgedeki KOBİ'ler de dahil olmak üzere Gürcistan'a ihracat yapan ve yapmayan bütün firmaları bu toplantılara katılmaya çağırarak kendilerine bu konuda birlik olarak ellerinden gelen her türlü yardımda bulunma sözü verdi. Bu yıl bölgeden yapılan ihracat rakamlarında bir düşüş yaşandığını ancak bu düşüşün fındıktaki geçen yıla göre yaşanan önemli orandaki düşüşten kaynaklandığına dikkat çeken Gürdoğan, aradaki bu açığın bu tür programlar sayesinde yapılacak ihracatla kapatılmasının mümkün olduğunu söyledi. 

Gürdoğan, toplantıya katılan Gürcü heyetindeki firmaların masraflarının da Dış Ticaret Müsteşarlığı kanalıyla DKİB tarafından karşılandığını da sözlerine ekledi. Gürcü Alım Heyeti Başkanı Mamuka Tushishvili de, toplantıların oldukça verimli geçtiğini belirterek, bu sayede Türkiye'den ithal edebilecekleri ürünler ve bunları üreten firmalarla biraraya gelme imkanına kavuştuklarını kaydetti. Tushishvili, Gürcistan ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin de daha iyi bir hale getirilmesi gerektiğini ifade etti. 

Yaklaşık 25 işadamından oluşan Gürcü Alım Heyeti'ndeki işadamları ve firma temsilcileri, başta inşaat malzemesi olmak üzere, gıda, tekstil ve yaş sebze alanında faaliyet gösteren firmalarla iş bağlantıları kuruyor.
iha
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2006 Salı 16:47:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?