30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

Hacılar Noel tatiline takıldı

Hac farizasını yerine getirdikten sonra ülkelerine dönmek üzere yola çıkan Çeçen, İnguş ve Dağıstanlı 750 hacı, Rusya'daki Noel tatilinin deniz seferlerinde yol açtığı aksama sebebiyle ülkelerine dönemeyerek Trabzon'da kaldı.

Hac farizasını yerine getirmek üzere Çeçenistan, Dağıstan ve İnguşya'dan kara yoluyla Rusya'nın Sochi Limanı'na oradan da feribotla Trabzon Limanı'na gelen 2 bin hacı adayı, karayoluyla Türkiye-Suriye üzerinden Suudi Arabistan'a gitti.

Hacı olduktan sonra yine aynı güzergah üzerinden ülkelerine dönmek üzere yola çıkan hacılar kara yoluyla geldikleri Trabzon'dan feribotla Sochi'ye oradan da ülkelerine gitmeye başladı.

28 Aralık tarihine kadar Trabzon'a gelen hacılar ülkelerine dönüşte bir sıkıntı yaşamazken, daha sonra gelenler Rusya'da yeni yıl dolayısıyla gümrükler ve Sochi Limanı'nda işlemlerin yavaşlaması ve deniz seferlerinin aksaması sebebiyle ülkelerine dönemedi. Trabzon Limanı'nda Albayrak Liman İşletme Müdürlüğü tarafından kendileri için hazırlanan yerde ve otobüslerinde kalan hacılar yaşanan problemin bir an önce çözülmesi ve ülkelerine dönebilmek için bekleyişlerini sürdürüyor.

Limandaki hacıları ziyaret eden Trabzon Valisi Nuri Okutan, gazetecilere yaptığı açıklamada Trabzon üzerinden Suudi Arabistan'a giden ve aynı yolla geri dönen Çeçen, İnguş ve Dağıstanlı hacıların Rusya'daki Noel tatili sebebiyle ülkelerine dönemediklerini söyledi.

Hacı kafilesinin Trabzon Limanı'nda misafir edildiğini belirten Vali Okutan, "Biz kendilerini ilimizde misafir ediyoruz. Kendilerine liman işletmesi tarafından kahvaltı, sıcak yemek ve çay veriliyor. Eşyalarının yanından ayrılmak istemiyorlar. Ülkelerine gidişte sıralarını arkadan gelen diğer hacılara kaptırmamak için burada kalmayı tercih ediyorlar. Ancak arkadan gelen yeni kafileleri misafirhanelerde barındırıyoruz. Otellerde de yer ayrıldı. Bu konuda herkes çok hassas. Herkese çok teşekkür ediyorum" dedi. Hacılara sağlık hizmeti verildiğini de anlatan Vali Okutan, sağlık durumu daha ciddi olanların ise şehirdeki hastanelerde yataklı tedavi gördüğünü söyledi.

İran'dan giriş yapan hacıların da ağır kış şartları dolayısıyla Trabzon Limanı üzerinden ülkelerine dönmek istediklerini ve bu sebeple yoğunluğun daha da artmasını beklediklerini ifade eden Vali Okutan, şöyle konuştu: "Yaklaşık 3 bin hacının ülkelerine gitmek için buraya geleceğini düşünüyoruz. Gerekli hazırlıkları yaptık. Herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Ülkelerine ne zaman gidecekleri şu an belli değil ama biz her an gideceklermiş gibi hazırlıklarımızı yapıyoruz."

Vali Okutan, dün akşam kaldırıldığı hastanede vefat eden Çeçen hacı Khalid Aliyev'in de ilk gemiyle ülkesine gönderileceğini belirterek Çeçen hacıyı Türkiye'de defnetmek istediklerini ama bunun kabul edilmediğini söyledi.
Vali Okutan daha sonra hacıların limandaki barınma şartlarını yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldı. Hacılarla yakından ilgilenen ve dertlerini dinleyen Vali Okutan'ın bu davranışına Çeçen, İnguş ve Dağıstanlı hacılar teşekkür ederek karşılık verdi. Vali Okutan daha sonra Liman Müdürlüğü'nün yemekhanesine giderek burada hacılarla birlikte öğle yemeği yedi. Vali Okutan'ın, yemekhanede kendisi için hazırlanan masaya oturmayıp tabldot alarak sıraya girmesi ve yemeğini hacılarla birlikte yemesi dikkat çekerken, bazı hacılar bu anı cep telefonlarıyla görüntüledi ve ülkelerine gittiklerinde bu durumu herkese anlatacaklarını söyledi.

TÜRK YETKİLİLERE TEŞEKKÜR ETTİ
Hacılarla ilgili gelişmeleri yakından takip eden Rusya Federasyonu Trabzon Konsolosu Oleg Loginov ise vatandaşlarına Türk tarafında verilen hizmetin çok mükemmel olduğunu belirterek yetkililere teşekkür etti. Trabzon'a gelen hacıların ülkelerine gidebilmeleri için yoğun bir çalışma içinde olduklarını belirten Loginov, şöyle konuştu: "Trabzon'a hacdan sonra İnguş, Çeçen ve Dağıstanlı milletlerden oluşan büyük bir grup Rus Müslüman gelmiş. Biz Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosluğu olarak birkaç gündür kendileriyle ilgili çalışıyoruz. Müftiyatımızdan (Rusya Başmüftülüğünden) bu konuyla ilgili bilgi alamadık. Yaklaşık bin kişi tatilden önce Rusya'ya dönmüş. Yaklaşık 750 kişi de Trabzon Limanı'nda bekliyor. Bugün Sochi Limanı yeni yıl tatili nedeniyle kapanacak. Bunun için ister istemez insanlarımız burada kalıyor. Yarın saat belki 20:00'de ilk gemi Rusya'ya kalkacak" Konsolos Loginov, Türkiye'de gördükleri muamele dolayısıyla çok memnun olduklarını tekrarlayarak bunun Türk-Rus ilişkilerindeki olumlu durumun bir yansıması olduğunu söyledi.

Trabzon Liman İşletme Müdürü Muzaffer Ermiş ise ilk defa bu yıl bu kadar yoğun bir hacı trafiğiyle karşılaştıklarını belirterek Rusya'daki yılbaşı tatili dolayısıyla Trabzon'a gelen hacıların ülkelerine dönemediğini söyledi. Kendi sorumluluklarında olmamasına rağmen Trabzon Liman İşletmesi olarak Çeçen, İnguş ve Dağıstanlı hacılara 28 Aralık tarihinden bu yana yemek ve yatakhane hizmeti verildiğini anlatan Ermiş, şöyle konuştu: "Hacıların ülkelerine gidişinde tatil dolayısıyla bir aksama oldu. Programları 2 Ocak tarihine sarktı. Bu aksama Trabzon Limanı'na gelen hacıların konaklamalarını gündeme getirdi. Bizim sorumluluğumuzda olmamasına rağmen hacıların yaşadığı mağduriyeti görmezden gelemezdik. 28 Aralık'tan itibaren kendilerine yemek veriyoruz. Gelen sayıda önemli artış var. Bizim kapıdan geçen 2 bine yakın hacı adayı vardı, dönüşte bu sayı artabilir. Çünkü İran üzerinden gelenler de bu yolu tercih etmek istiyorlar."

Limanda barınan hacılara Sağlık İl Müdürlüğü ile koordinasyon halinde revirde sağlık hizmetleri de verildiğini aktaran Ermiş, ayrıca liman yolcu salonunda Kızılay'ın verdiği yatak ve battaniyelerle oluşturulan yatakhanelerde hacıların kaldığını ifade etti. Trabzon'dan Sochi'ye sefer yapan 4 feribotun 870 kişi kapasiteli olduğunu belirten Ermiş, Sochi Limanı'nda tatil dolayısıyla ortaya çıkan gümrük sıkıntısının giderilmesi durumunda hacıların ülkelerine dönmeye başlayacağını söyledi.

Müslüman ve Türk hacıların büyük bir metanet gösterdiğine de dikkat çeken Ermiş, yaşadıkları sıkıntılar ve yorucu yolculuğa rağmen hacıların ümitsizliğe kapılmadıklarını söyledi. Hacılara ellerinden gelen her hizmeti severek verdiklerini söyleyen Ermiş, ancak liman alt yapısının çok uygun olmaması sebebiyle yeni gelenlerin misafirhanelerde barındırıldığını ifade etti.

Çeçen hacıların kafile başkanı Has Muhammet Bakaniyef ise Noel tatili dolayısıyla ülkelerine dönemediklerini ancak herhangi bir sıkıntı ve panik yapmadıklarını söyledi. Trabzon'da gördükleri muameleden dolayı çok memnun olduklarını anlatan Bakaniyef, "Burada gördüğümüz ilgi ve alakayı unutmayacağız. Ülkemize döndüğümüzde bunu herkese anlatacağız. Vali beyin bizi ziyaret etmesi, sorunlarımızla ilgilenmesi çok güzel. Sağolsun. Liman yönetimine de teşekkür edioruz. Ailemizi, vatanımızı özledik ama sabrediyoruz" diye konuştu.

Öte yandan hacıların sağlık sorunlarıyla yakından ilgilenen doktorlar ise hava değişimine bağlı hacıların büyük kısmının solunum yolu enfeksiyonları geçirdiğini bildirdi.

iha
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2007 Pazartesi 18:26:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?