5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

Hacısalihoğlu'ndan tavsiyeler...

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, işadamlarının yönettikleri işletmelerin mali analizlere hakim olmaları gerektiğini belirterek “Kriz döneminde şirket sahipleri ve ortaklarının iyi yönetim göstermesi gerekiyor. Bunun için en az muhasebe bölümleri kadar mali tabloları iyi analiz etmeleri kaçınılmazdır” dedi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Hacısalihoğlu, finansal analizini iyi yapan, buna uygun hareket eden, alternatif finans kaynaklarını iyi değerlendiren firmaların kriz ortamında ayakta durma şansının daha fazla olacağını vurguladı.

Bir işletmenin büyümesinin yapacağı yatırımlarla orantılı olduğunu ifade eden Başkan Hacısalihoğlu, yatırımları gerçekleştirilebilmenin ön koşulunun ise finansman oluşturabilme veya bulabilme kabiliyetine bağlı olduğunu belirtti.

Başkan Hacısalihoğlu, işletmelerin yatırım kararlarının alınma sürecinde, yatırımın büyüklüğü, süresi ve seçilen fonlama kaynağının doğru seçilmesi gerektiğini ifade ederek “Bu seçimlerin yanlış olması halinde söz konusu yatırım işletmeyi çok ciddi sıkıntılara sokabilmektedir. Ayrıca yatırımın finansmanında tek seçenek banka kredileri değildir. Özellikle Avrupa Birliği sürecinde ülkemize gelen yabancı finansman olanaklarının neler olduğu ve nasıl yararlanılabileceği konularına ilgi gösterilmelidir. Diğer finansal kurumların ve enstrümanların nasıl kullanılabileceği artık işlemelerin finans departmanlarının hakim olabileceği boyutun çok üzerine çıkmıştır. Bu durum, profesyonelleşen kurumların yardımlarını alma konusunda şirketleri daha istekli hale getirmektedir. Bu nedenle alternatif finans kaynakları konusunda bilgilenmek, şirketlerin geleceği açısından önemli konulardan biri olmuştur” dedi.

TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, işletmelerin ekonomik krizden daha az etkilenmeleri için şu önerilerde bulundu.”Daha rasyonel davranıp risklerden uzak durun. Mali güçlerinizin üstünde öz sermayelerinizi aşan yatırımlardan kaçının. Döviz cinsinden borçlanmayın. Finans, kurumsal risk, kriz ve performans yönetim stratejilerinizi oluşan yeni konjonktüre göre her gün gözden geçirin. Üretim artışına katkısı olmayan veya marjinal katkısı zayıflayan varlıklarınızı sermaye yapılarını güçlendirmek üzere nakite çevirin. Borçlu olan şirketlerinizin başta kur riskleri olmak üzere finansman risklerini kısa dönemde minimize edin.”
 

İHA
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2009 Cumartesi 15:08:20
Güncelleme :20 Haziran 2009 Cumartesi 15:11:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?