30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

Hal esnafı zorda

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclis Üyesi Mustafa Şılbır, hal esnafının çok düşük kar marjları ile çalıştığını ve sürekli zarar ettiklerini söyledi. 

Şılbır, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 1961 Anayasası'nda 80 sayılı kanunla Hal Yasası'nın yürürlüğe girdiğini ve uygulamanın ise müstahsilin ürettiği malların belirli bir alana toplanıp pazarlanmasını sağlayan bir yapıyı teşkil ettiğini hatırlattı. Müstahsilin malını haldeki esnafa getirerek, günün koşullarına göre oluşan fiyatlardan ürünlerin satıldığını vurgulayan Şılbır 

"Satılan her malın yüzde 2'si stopaj vergisi olarak ayrıldıktan sonra yüzde 10'u komisyoncuya aktarıldıktan sonra kalan miktarda müstahsile veriliyor. Yasaların belirlediği bu uygulama ülke genelinde bazı hallerde geçerli değil. Trabzon'da sebze ve meyve yetiştirilemediği için bu sistem Trabzon'da farklı işliyor. Sebzenin, meyvenin ve narenciyenin yetiştirildiği bölgelere bizler giderek sermayemizle aldığımız ürünleri Trabzon haline getirerek satıyoruz. Bu nedenle komisyonculuktan ziyade toptancılık işlevini yapıyoruz. Bu bizim üyelerimiz açısından çok önemli bir dezavantajdır. Günübirlik bir piyasaya sermayelerimizi bağlayarak piyasada ayakta kalmaya devam ediyoruz" dedi. 

Şılbır, hal esnafının zor durumda olduğunu kaydederek "Sebze ve meyve toptancılığının dışında narenciye bahçelerine gidip götürü veya kilo alarak pazarlık ederiz. Oradan malımızı yükler eğer iç piyasaya girecekse müstahsil makbuzu düzenleriz. Ziraat Odası belgesi düzenleriz. Tüccarın sevk ve irsaliyesini düzenler Trabzon'daki toptancı haline getiririz. Ancak buraya gelen mal buranın o günlük fiyatına göre satılır. Fiyat neyse ona göre satma mecburiyeti vardır. O gün satmazsa çürür. Bizim muhatap aldığımız insanlarda sokaktaki insanlardır. Zararımız fazla, karımız azdır" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2007 Salı 15:03:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?