30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

Hamsi ihracatında artış

Bu sezon yaklaşık 4 ay sürmesi beklenen hamsi avının 1.5 ayda sona ermesinin en büyük nedeni olarak aşırı ve bilinçsiz avlanma gösterilirken, hamsi ihracatının artması tek teselli kaynağı oldu. 

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, aşırı ve bilinçsiz avlanmanın hamsi avının sonunu getirdiğini söyledi. Hamsinin şu an Karadeniz'de bol olarak bulunduğunu ancak ince ve ekonomik değerinin bulunmaması nedeniyle balıkçılar tarafından fazla ilgi görmediğini kaydeden Mutlu, Türk karasularında şu an sadece Samsun açıklarında ekonomik değeri bulunan hamsinin bulunduğunu belirtti. 

Yaklaşık 4 ay sürmesi beklenen hamsi avının bu yıl 1.5 ayda sona ermesinin tek suçlusunun balıkçılar olduğunu ifade eden Mutlu, "Hamsi, sezonun ilk günlerinde çok boldu. Aşırı ve bilinçsiz avlanma nedeniyle hamsiyi bitirdik. Çünkü önceden günde sadece 5 bin ton hamsi avlanırken, teknolojinin etkisi ve balıkçı teknelerindeki gelişme nedeniyle bu rakam hamsinin bol mevsiminde 15 bin tona çıktı. Aşırı ve bilinçsiz avlanma da hamsi avının sonunu getirdi. Eskiden sadece balıkçılar gece veya sabaha karşı avlanırken, balığı bol bulunca gece gündüz avlanıldı. Belki sadece geceleri avlansaydık 4 ay sürerdi. Şu an denizlerimizde hamsi var ancak ekonomik değeri yok ve ince hamsi. O nedenle de balıkçılar ilgi göstermiyor" dedi. 

Mutlu, hamsi sezonunun ilk günlerinde kasası 5 YTL'den satılan hamsinin şimdi kilosunun 5 YTL'den satıldığını ve kasa fiyatının da 10 kat artarak 55 YTL'ye yükseldiğini söyledi.

HAMSİ İHRACATINDA ARTIŞ 

Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği Genel Sekreteri İdris Çevik ise, Trabzon'da kurulu bulunan ve tamamen Avrupa Birliği (AB) kriterlerine uygun ve Tarım Bakanlığı'nca ruhsat verilen tesislerde işlenen hamsilerin dondurulmuş olarak AB ülkelerinden Hollanda, Almanya ve İtalya'ya ihraç edildiğini ve ihraç rakamlarının bir önceki yıla göre artış gösterdiğini söyledi. 

Trabzon'dan 2005 yılında 151 ton hamsi ihracatına karşılık 190 bin 667 dolar döviz elde edildiğini kaydeden Çevik, 2006 yılında bu rakamın 724 tona yükseldiğini belirtti. Bu ihracata karşılık 1 milyon 119 bin 181 dolar döviz geliri elde edildiğinin altını çizen Çevik, miktarda yüzde 387, değerde ise yüzde 487 artış sağlandığını kaydetti. Çevik, 2006 yılında Amerika'ya da hamsi ihraç edildiğini hatırlatarak, "Ülkemiz su ürünleri üretimi açısından çok önemli bir üretim potansiyeline sahip olmasına ve bölgemizin de önemli tarımsal faaliyet alanlarından olmasına rağmen ihraç edilen bu miktar yeterli görülmemektedir. Ancak, firmaların ihracat potansiyellerini artırmaları ve her yıl ihracatında artış seyrinde olması nedeniyle, ihracatın önümüzdeki yıllarda daha da üst seviyelere çıkacağını göstermektedir. Ancak, ülkemizde üretim maliyetlerinin yüksek olması, AB ve rakip ülkelerin su ürünleri ve balıkçılık sektörünü yüksek miktarda sübvanse etmesi gibi nedenlerden dolayı, yurt dışı piyasalarda firmalarımız rekabet etmede zorlanmaktadır. Taze ve dondurulmuş balık ve ürünlerinin teşvik kapsamına alınması halinde ihracatın da hızla artış göstereceği imalatçı firmalar tarafından dile getirilmektedir" şeklinde konuştu. 

Hamsi ihracatı açısından Trabzon'un önemli bir merkez konumunda olduğuna dikkat çeken Çevik, ülkemizden ihraç edilen toplam hamsi miktarının yüzde 60'ının Trabzon'dan ihraç edildiğini sözlerine ekledi.
İHA
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2007 Cuma 14:51:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?