30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

Hamsi neden kaçtı?

Trabzon'da hamsi av sezonu geçtiğimiz yıllara göre bu yıl daha erken sona ererken, işletmeciler bu durumun fazla avlanmadan, balıkçılar ise küresel ısınmadan kaynaklandığını öne sürdü. 

Trabzon'un Çarşıbaşı İlçesi'nde yaklaşık 15 yıldır faaliyet gösteren hamsi işleme fabrikası bu sezon sadece 3 gün tam kapasiteyle çalışırken, fabrikanın Genel Müdürü Mehmet Kobya, zor günler geçirdiklerini kaydetti. İşletmesinde balık unu ve yağı üretimi yapan Kobya, hamsi avının bol olduğu dönemlerde fabrikasında 60 kadar işçi çalıştırdığını ancak bu sezon hamsinin az olması yüzünden 15 kadar işçi çalıştırdığını söyledi. 

Önceki yıllarda Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve birçok Avrupa ülkesine balık unu ve balık yağı ihraç ettiklerini belirten Kobya, "Bu yılki hamsi sezonununda fabrikamız tam kapasite olarak maalesef 3 gün çalışabildi. 60 kişinin çalıştığı fabrikada şimdi ancak 15 kişi çalışıyor. Bu yıl sadece Kıbrıs'a 300 ton balık unu gönderebildik. Büyük umutlarla kurduğumuz fabrika, şu anda zarar eder hale geldi" dedi. Devletin hamsi avına mutlaka 'kota' uygulaması getirmesi gerektiğini vurgulayan Kobya, "Devlet bu işe el atmıyor. Hamsiye hammadde olarak bakılmalı. Avlanmada mutlaka kota sistemi gelmeli. Fazla avlandıkça hamsi kaçıyor. Avlanmaya günlük kapasite getirilmeli" diye konuştu. 

Çarşıbaşı İlçesi'nde avlanan balıkçılar ise, Mehmet Kobya'nın aksine hamsi av sezonunun erken bitmesinin fazla avlanmadan değil küresel ısınmadan kaynaklandığını öne sürdü. Kasım ayından itibaren havaların soğumasıyla birlikte başlanan ve Mart ayı sonlarına kadar devam eden hamsi avının, bu yıl Ocak ayında başladığını ve şimdilerde tamamlanmak üzere olduğunu belirten balıkçılar, havaların da uygun gitmesiyle bu sezon bol miktarda hamsi avladıklarını, ancak hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle av sezonunun da erken tamamlandığını dile getirdi. Balıkçılar, bu durumda hamsinin Karadeniz'deki turunu tamamlayarak Türk karasularından Rus ve Gürcü karasularına kaçtığını ifade ederken, geçimini bu işten sağlayan 2 milyona yakın insanın da işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu savundu. 

Öte yandan, hamsi avının bu yıl beklenen ölçülerde olmaması bazı teknelerin limanda demirli kalmasına neden oldu.
iha
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2007 Salı 13:11:55
Güncelleme :20 Şubat 2007 Salı 13:55:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?