2
Mayıs
2024
Perşembe
TRABZON

Hasta hakları konusunda bilgi sahibi değiliz

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi’nde 298 asistan ve son sınıf öğrencisi arasında ’Hekimler hasta haklarını ne kadar biliyor ve uyguluyorlar?’’ konulu bir anket yapıldı.
Yapılan anket sonucunda asistan ve son sınıf öğrencilerinin ’Hasta Hakları’ konusunda yüzde 60 bilgi sahibi olduğu ortaya çıktı.

KTÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Trabzon Hasta Hakları Platformu Sözcüsü Prof. Dr. Tevfik Özlü, fakültelerinde Doç. Dr. Gamze Çan, Yrd. Doç. Dr. Murat Topbaş ve öğretim görevlisi Sedat Bostan ile birlikte ’Hekimler hasta haklarını ne kadar biliyor ve uyguluyorlar?’ konulu anket çalışması yaptıklarını söyledi. Yaptıkları anketle asistan ve son sınıf öğrencilerinin hasta hakları konusundaki bilgi ve tutumlarını araştırdıklarını ifade eden Prof. Dr. Özlü, ankette, 298 katılımcıya, tıbbi müdahalede hastanın rızasının alınması, sağlık hizmetlerinden faydalanma, mahremiyete saygı gösterilmesi, bilgi isteme, müracaat, şikayet ve dava açma hakkı gibi konularda sorular sorduklarını belirtti. Anket sonucuna göre asistan ve son sınıf öğrencilerinin bilgi düzeyinin yüzde 60 olduğunu tespit ettiklerini kaydeden Prof. Dr. Tevfik Özlü, şunları söyledi:


"Asistanların meslekteki çalışma süreleri arttıkça, bilgi düzeyleri de artıyor. Her iki grubun, tıbbi müdahalede hastanın rızasının alınması hususundaki bilgi düzeyi yüzde 87.4 olduğunu tespit ettik. Bilgi düzeyi en düşük bulunan hasta hakkı, yüzde 9.3 ile insani değerlere saygı gösterilmesi ve ziyaret, refakatçi bulundurma hakkı. Araştırmaya katılan asistanların görevleri sırasında; hastaya güleryüzlü davranılması, hastaya saygı ve şefkatle muamele edilmesi, her hastaya yeterli zaman ayrılması, hastaya sonu kötü bile olsa hastalığı hakkında bilgi verilmesi, hastanın yazılı doküman isteklerinin karşılanması, tedavi seçiminde hastayla birlikte karar verilmesi, hastanın her şikayetinin dinlenmesi, tahlil isteme ve başka bir kliniğe sevk nedeninin anlatılması, tedavi yanında koruyucu önerilerde bulunulması ve tıbbi müdahale için bilgi verilip izin alınması gibi durumlarda hastalara karşı tutumlarının da değerlendirdik. Asistanların hasta hakları kapsamındaki tutumlarının, olması gerekenin yüzde 63.1’i düzeyinde kaldığını belirledik’’.

Prof. Dr. Tevfik Özlü, anket sonucunda tespit edilen başarı oranının yeterli olmadığını ifade ederek, "Tüm sağlık personeli hasta hakları konusunda eğitimden geçirilmelidir. Biz bu çalışmayı kendi fakültemizde gerçekleştirdik. Çalışma tek bir kurumda yapıldığı için genelleştirilemez. Başka sağlık merkezlerinde oranlar daha fazla ya da az çıkabilir. Bu tür anketler diğer sağlık merkezlerinde de yapılmalıdır. Bu tarz çalışmalar, hasta hakları konusuna dikkati çekecek ve kaliteyi artıracaktır" dedi.

trabzon
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2004 Perşembe 11:59:36
Güncelleme :28 Ekim 2004 Perşembe 17:15:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?