2
Mayıs
2024
Perşembe
TRABZON

Havalar soğuyunca hamsi ucuzladı

Karadeniz’de havaların soğumasıyla bol miktarda avlanan hamsi, balıkçıların yüzünü güldürdü. 
Kibar Balıkçılık şirketinin sahibi Harun Kuru Karadeniz’de avlanan hamsinin, geçen yıllara oranla daha bol ve iri olduğunu söyledi.

15-20 gün öncesine kadar yaklaşık 10 mil açıkta avlandıklarını söyleyen Kibar Balıkçılık şirketinin sahibi Harun Kuru, havaların soğumasıyla artan hamsinin avının daha sığ sularda yapıldığını belirtti.

Karadeniz’de yıllık ortalama 250 bin ton dolayında balık avlandığını, bunun Türkiye’de deniz avcılığından elde edilen su ürünlerinin yaklaşık yüzde 53’ünü oluşturduğunu ifade eden Kuru,şöyle dedi: “Karadeniz’de yaklaşık 10 bin kişi balıkçılıkla uğraşıyor. Bir hamsi takımı en az 3 tekneden oluşuyor. Bu takımlarda yaklaşık 40 dolayında personel görev yapıyor. 2 bin 800 balıkçı teknesinin bulunduğu bölgede, sektörün yan kolları da düşünüldüğünde, balıkçılıkla geçimini sağlayanların sayısı küçümsenemeyecek rakamlara ulaşıyor.”

DAHA BOL VE İRİ

Karadeniz’de avlanan balık türleri arasında hamsinin çok önemli yere sahip olduğunu, havaların soğumasıyla hamsi miktarının arttığını belirten Kuru, şunları söyledi: “Karadeniz’de avlanan hamsi, geçen yıllara oranla daha bol ve iri. Bu durum, hem balıkçıların hem de dar gelirli vatandaşın yüzünü güldürdü. Sezonun başında yaklaşık 17 kilogram ağırlığındaki bir kasa hamsi 25-30 milyon liradan satılırken, hamsi miktarının artmasıyla bu rakam 7-7.5 milyon liraya kadar geriledi. Hamsinin az olduğu dönemlerde pekçok balıkçı avlanmak için Gürcistan’a giderken, bu sezon böyle bir sorun yaşamadık.”

Kuru, avlanan hamsinin büyük bölümünün, balık unu ve yağı yapılmak üzere kamyonlara yüklenerek, fabrikalara gönderildiğini bildirdi.

Hükümetin ÖTV’siz mazot uygulamasının balıkçıları memnun ettiğini belirten Kuru, böylece mazot kaçakçılığının önlendiğini söyledi.

ntv
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2004 Perşembe 11:42:14
Güncelleme :2 Aralık 2004 Perşembe 11:46:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?