4
Mayıs
2024
Cumartesi
TRABZON

Heyelan haritası 2007'de hazır

Depremden sonra en çok can ve mal kaybına yol açan heyelanları ülke genelinde belirleyerek, risk potansiyelini ortaya koyan “Türkiye Heyelan Haritası”, 2007'de tamamlanacak.

Bu arada yeni bulunan faylarla 'deprem haritasını' güncel hale getiren MTA, Ege bölgesinde arazi etüt çalışmalarına başladı. Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü'nün başlattığı heyelan haritası çalışmalarında son aşamaya gelindi.

Buna göre, planlama ve uygulamalarda kullanılmak üzere ülke genelinde heyelanları belirleyip olası tehlikeleri tespit etmek amacıyla başlatılan Heyelan Haritası projesi kapsamında, Doğu Karadeniz'deki çalışmalar tamamlandı. MTA, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki çalışmalarını bitirdikten sonra, tüm ülke genelini kapsayan Türkiye heyelan haritasını 2007 yılında tamamlamayı hedefliyor.

Heyelan envanter haritalarınını hazırlanması kapsamında 1/25000 ölçekli 3 bin adet heyelan haritasını sayısallaştıran MTA, 1/500000 ölçekli İstanbul ve Zonguldak haritalarının basımını gerçekleştirirken, yıl sonuna kadar da Sinop, Samsun ve Trabzon haritalarını basacak.

Projelerin tamamlanmasıyla, Türkiye'de depremden sonra en önemli doğal afetlerden olan heyelan riskini ortaya koyacak MTA, doğal afetlerdeki mal ve can kayıplarını asgariye düşürülmesini sağlayacak.

Türkiye'de doğal faktörlerin yanında genellikle göçle oluşan hızlı nüfus artışı ve bu nüfusun planı bulunmayan dik eğimli alanlarda yaptıkları kaçak yapılara yerleşmesi heyelana yol açarken, söz konusu doğal afet can ve mal kayıpları ile tarım ve orman alanlarının kullanılmaz hale gelmesine neden oluyor.

Heyelan en fazla, Karadeniz Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi'nin güneybatısı ve orta kesimleri, Akdeniz Bölgesi'nin doğusunda görülüyor. İllere göre dağılıma bakıldığında da Trabzon, Kastamonu ve Zonguldak heyelandan en fazla zarar gören iller arasında yer alıyor.

Bu anlamda, heyelan haritasının yapılması, yerleşim bölgelerini belirlenmesi,yapılaşma, yolların ve demir yollarının buna göre düzenlenmesi,boru hattı, barajlar, mühendislik çalışmaları gibi projeler açısından yol haritasını oluşturacak. Haritadan başta Afet İşleri Genel Müdürlüğü olmak üzere, Karayolları Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri, BOTAŞ gibi çeşitli kuruluşlar ile üniversitelerin çalışmalarına ışık tutacak.

DEPREM HARİTASI NE DURUMDA?

Öte yandan yeni bulunan faylarla Türkiye Deprem (diri fay) Haritasını güncel hale getiren MTA, Ege Bölgesi'nde arazi etüt çalışmalarına başladı.

Türkiye'de doğal afet potansiyelinin belirlenerek, zararların azaltılması ve planlamaların sağlıklı yapılabilmesi için hazırlanan Türkiye Diri Fay Haritası, 2007 yılında İç Anadolu bölgesinin bir kısmı ile Doğu Karadeniz, 2008 yılında Güneydoğu Anadolu bölgesi ve 2009 yılında ise Doğu Anadolu bölgesindeki çalışmaların ardından tamamlanacak.

Bugüne kadar 1/25000 ölçekli 633 adet diri fay haritası sayısallaştıran MTA, çalışmaları tamamlanan Kuzey Batı Anadolu (Marmara) bölgesine ait 6 adet 1/250000 ölçekli diri fay haritasınını basımını da yıl sonuna kadar hazır hale getirecek.


AA
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2006 Pazartesi 11:50:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?