5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

Horlama sorunu tarih oluyor

Horlama artık bir şikayet olmaktan çıkarken, yapılan başarılı ameliyatlar ile hastalar horlama sorunundan kurtulmanın sevincini yaşıyor.


Uzun yıllar horlama şikayeti olan ve özellikle son bir yıldır bu şikayeti giderek artan Arif Yücesan isimli şahıs, Özel İmperial Hastanesi’nde geçirdiği başarılı ameliyatın ardından sağlığına kavuştu. Horlama şikayeti ile Özel İmperial Hastanesi Kulak Burun Boğaz Polikliniği’ne başvuran Yücesan, KBB uzmanı Opr. Dr. Uğur Embiya Özgür, tarafından yapılan muayenesinin ardından ameliyata karar verildi. Yapılan başarılı operasyonun ardından hastanın horlama şikayeti tamamen ortadan kaldırıldı.


Sağlığına kavuşan 51 yaşındaki Arif Yücesan, çocukluğundan beri süren horlama şikayetinden kurtulduğu için mutlu olduğunu ifade ederek “Horlama artık yerini uykuda nefes kesilmesi ve boğulma tehlikesine bırakmıştı. Bir gecede 50 kez uyanıyordum. Gecenin ancak dörtte birini uyuyarak geçirebiliyordum. Artık geceleri korkudan uyku uyuyamaz hale gelmiştim. Ancak gündüzleri yanımda biri olduğunda uyumaya çalışıyordum. Dr. Uğur beyin sayesinde bu şikayetimden tamamen kurtuldum. Çok mutluyum. Artık geceleri rahatlıkla uyuyabiliyorum. Benim gibi horlama ve uykuda nefes kesilmesi, boğulma şikayeti olan herkese tavsiye ediyorum. Bu şikayetinizden ve korkularınızdan kurtulabilirsiniz” dedi.
Ameliyatı gerçekleştiren Opr. Dr. Uğur Embiya Özgür, normal erişkin insanların en az yüzde 45'inin zaman zaman, yüzde 25'inin ise sürekli olarak horladığını söyledi. Ağız ve burun arkasındaki hava yolunda darlık olduğunda ortaya çıkan gürültü biçimindeki sesin ‘horlama’ olduğunu ifade eden Özgür “Dilin arkası ve yumuşak damak ve küçük dilin olduğu kısmın genizle birleştiği bölge kendiliğinden daralabilen bir bölgedir. Bunlar birbirleri üstüne geldiğinde solunumla birlikte titreşmekte ve horlama ortaya çıkmaktadır” diye konuştu.


Dr. Uğur Embiya Özgür, horlamanın nedenleri ile ilgili olarak ise şu bilgileri verdi:
“Dil ve boğaz kasları gerginliği azalmıştır. Gevşek kaslar sırt üstü yatınca dilin boğaz arkasına doğru kaymasına engel olamaz. Bu olay alkol ya da ilaç alarak gevşemiş birinin uykusunda kas kontrolünün kaybolması ile ortaya çıkar. Bazı insanlarda uykunun derin fazında gevşemeye bağlı olarak yine horlama görülebilmektedir. Boğazdaki dokuların aşın büyük olması. Büyük bademcik ve geniz eti çocuklarda en sık rastlanan horlama sebebidir. Şişman insanlarda kalın boyun dokusu sebep olarak gösterilir. Kist ve tümörlerde nadir olarak bu yolla horlama yapabilmektedir. Yumuşak damak ve küçük dilin aşırı sarkık ve uzun olması boğaza doğru hava yolunu daraltır. Hava yoluna sarktığı için bir valv gibi horlamaya neden olur. Burun tıkanıklığı olan kişi havayı almak için genizde aşın vakum yaratır. Bu vakum boğazda kollabe olabilen dokuları hava yoluna doğru çeker. Böylelikle burun açık iken horlamayan kişide horlama görülmeye başlar.”


Hastaları Arif Yücesan’ın horlama , uykuda nefes kesilmesi ve boğulma şikayeti ile kendilerine başvurduğunu kaydeden Dr. Özgür, “Yapılan horlama ameliyatında bademciklerine, yumuşak damağına ve küçük diline düzeltme operasyonu yapıldı. Hasta bir gece hastanemizde gözetim altında kaldıktan sonra taburcu edildi. Ameliyat sonrası 10-12 günlük süre zarfında hastamızın bu şikayeti tamamen ortadan kalktı” şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2009 Salı 13:51:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?