2
Mayıs
2024
Perşembe
TRABZON

İHD Başkanı Valiyi ziyaret etti

İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Yusuf Alataş, AB ile yaşanan ilişkiler sürecinde insan hakları konusunda Türkiye’de 10 yıl öncesine göre oldukça fazla yol alındığını ancak bunların yeterli olmadığını söyledi.

İHD Genel Başkanı Yusuf Alataş, beraberinde yönetim kurulu üyeleri ve İHD Trabzon Şubesi Başkanı Gültekin Yücesan ile birlikte Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir’i bugün makamında ziyaret ederek bir süre görüştü. İnsan Hakları Haftası münasebetiyle yurt genelinde çeşitli ziyaretler gerçekleştirdiğini belirten Alataş, insan haklarının her zaman toplumun gündeminde olduğunu, bunun yeni bir şey olmadığını ancak Avrupa Birliği’ni (AB) tam üyelik sürecinde bu konuda hayli mesafe alındığının da inkar edilemeyeceğini söyledi. AB ile yaşanan ilişkiler sürecinde insan hakları konusunda ciddi ivme kazanıldığını ve bu durumun da kendilerini memnun ettiğini dile getiren Alataş, "Anayasal ve yasal düzeyde pozitif düzenlemeler yapıldı. Ancak hala bir takım eksiklerimiz bulunuyor. İnsan hakları ihlalleri konusunda uygulamada yanlışlıklar yapılabilir. Bunların da zaman içinde düzeleceğine inanıyorum. Sonuçta dünyanın en iyi yasalarını yapabilirsiniz. Eğer hakim görevini iyi yaparsa en kötü yasa en iyi sonucu verir fakat en iyi yasa, kötü bir yargıcın elinde en kötü sonucu verir. İşte burada siz idarecilerin rolü ortaya çıkıyor. Şayet idarecilerimiz bunu içselleştirirse, uygulama iradesi gösterirse, düzenlemelerin başarıya ulaşmasında çok önemli sonuçlar verir. Ama kabul edelim ki bu sonuçta bir süreçtir" dedi.

Uygulamadan kaynaklanan ciddi sorunların bulunduğunu kaydeden Alataş, "Ama kabul edelim ki iyiye doğru gidiş var. Eğer 10 yıl öncesine bakarsak çok iyi bir durumdayız. Fakat bugünkü konuma göre hala eksiklerimizin bulunduğunu da kabul etmek zorundayız. Buradan bizim ülkede sadece olumsuz bir hava yaratılması çabasında içinde olduğumuz gibi bir sonuç çıkmasın. Biz AB’ye endeksli değiliz ama bu sürecin olumlu etkilerinin olduğunu kabul etmeliyiz" diye konuştu.

Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir ise insan haklarının evrensel olduğunu ifade ederek, "Devlet vatandaşını kucaklamak zorundadır. İnsan hakları devletin müsaade ettiği anlamda kullanılacaktır diye bir şey yok. Toplumun her kesiminin buna karşı duyarlı olması lazım. İnsan hakları ülkenin genelinde kabul görüp benimsenmelidir. Bunun için toplumun tüm kesimleri, insan haklarının İnsan Hakları Derneği ile sınırlı olmadığını bilmeliyiz. Dili, dini, ırkı ne olursa olsun insan hakları herkes için geçerlidir.Biz de devlet olarak insan haklarına saygı duyacağız. İnsan onuruna yakışmayan her hareket, nereden gelirse gelsin buna karşı çıkacağız. Devlet temsilcileri olarak vatandaşların onurunun kıracak bir hareket yapılmasını istemeyiz. Yasalarımızda bu konularda düzenlemeler yapıldı. İşkencenin cezası ağırlaştırıldı ve bu konuda olumlu gelişmeler sağlandı. Artık Türkiye’de insan hakları ihlalleri geçmiş yıllara göre oldukça azaldı. Eğitim seviyemiz yükseldikçe bunun daha da azalacağı görüşündeyim" şeklinde konuştu.

Vali Yavuzdemir’in "İnsan hakları konusundaki düzenlemeleri AB istiyor diye değil, demokratik bir ülke olduğumuz için yapıyoruz. Ülkemizi dışarıya karşı tanıtırken bu konuda alınan mesafeyi de inkar etmeyelim. Bardağın daima dolu tarafına bakalım. Bence dolu tarafı daha fazla" şeklindeki açıklamasına, İHD Genel Başkanı Yusuf Alataş, "Vallahi Sayın Valim, biz bardağın iki tarafını da görüyoruz. Bizim görevimiz hükümetten bağımsız bir sivil toplum kuruluşu olarak sadece yapılanları değil, daha çok eksiklikleri görmek ve söylemek. Bunları bilelim ve söyleyelim ki düzeltmeye çalışalım. bu nedenle biz bardağın her iki tarafını da görüyoruz" diye karşılık verdi.

Yine Vali Yavuzdemir’in, "İnsan hakları ihlallerini kimse tasvip etmez. Türkiye İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni imzalamıştır ve bu konuda üzerine düşeni de yapmaktadır. Ancak tek tük ihlaller olabiliyor. ben bunların da zaman içinde ortadan kalkacağına inanıyorum" demesi üzerine Alataş, "İşte burada bir parça ayrılıyoruz sayın Valim. İhlaller tek tük değil, bunu kabul edelim" dedi.

İHD Genel Başkanı Yusuf Alataş, konuşmasının sonunda insan hakları ihlallerini önlenmesi için devlet idarecileriyle iyi diyaloglar kurulmasının arzu ettikleri en önemli şey olduğunu da ifade etti. Alataş daha sonra beraberindeki yönetim kurulu üyeleriyle Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu’nu da makamında ziyaret ederek bir süre görüştü.

trabzon
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2004 Pazartesi 11:47:21
Güncelleme :13 Aralık 2004 Pazartesi 13:18:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?