30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

İhracat şampiyonlarına ödül

Dış Ticarette Standardizasyon Genel Müdürü Yavuz Mollasalihoğlu, Trabzon, Rize, Giresun, Bayburt ve Gümüşhane'den yapılan ihracatın son 5 yıl içinde 331 milyon dolardan 1 milyar 205 milyon dolara yükseldiğini ancak bu rakamın yeterli olmadığını söyledi.

Trabzon, Rize, Giresun, Gümüşhane ve Bayburt'ta en başarılı ihracatçılara ödüllerin verildiği 10. Dış Ticaret Haftası Bilgilendirme Toplantısı, Zorlu Grand Otel'de yapıldı. Trabzon Valisi Nuri Okutan, Dış Ticaret Standardizasyon Genel Müdürü Yavuz Mollasalihoğlu, çevre illerin ticaret ve sanayi odaları başkanları ile ihracatçı firma temsilcileri toplantıya katıldı.

Dış Ticarette Standardizasyon Genel Müdürü Yavuz Mollasalihoğlu, Türk ihracatçılarının son yıllarda büyük başarılara imza attığını belirtti. Doğu Karadeniz Bölgesi ihracatında yaşanan gelişmeleri rakamlarla anlatan Mollasalihoğlu, şöyle konuştu: "Trabzon'da 2001 yılında 152 olan ihracatçı firma sayısı 2006 yılı sonu itibarıyla 168'e çıkarken, aynı dönemde ihracat 206 milyon dolardan 708 milyon dolara yükseldi. Trabzon, Rize, Giresun, Bayburt ve Gümüşhane'den yapılan ihracat ise 2001 yılında 331 milyon dolardan 2006 yılı sonu itibarıyla 1 milyar 205 milyon dolara yükseldi. Son 5 yılda elde edilen bu başarı geleceğe ümitle bakmamızı sağlamakta ama yeterli görülmemektedir. Bunun için daha çok çalışarak dünya ticaretinden daha fazla pay almanın uğraşısı içinde olmalıyız."

Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan ise Türk ihracatçısının son yıllarda bütün güçlüklere rağmen çok büyük başarılara imza atarak Cumhuriyet tarihinin ihracat rekorunu kırdığını söyledi. İhracatçıların mevcut uygulama ve ekonomi politikaları dolayısıyla artık dayanma gücünün kalmadığını belirten Gürdoğan, spekülatif amaçlı para girişi ile ithalatı teşvik eden ekonomi anlayışından bir an evvel vazgeçilmesini istedi. Bölge ekonomisinin de ihracatla ayakta durduğunu anlatan Gürdoğan, ihracatta yaşanacak bir durgunluğun bütün bölgenin ekonomisini olumsuz etkileyeceğini ifade etti.

Doğu Karadeniz Bölgesi iş adamları olarak bölgenin kalkınması için iş birliği yapmak zorunda olduklarına dikkat çeken Gürdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Coğrafi yakınlık gibi çok büyük bir avantaja sahip olduğumuz Bağımsız Devletler Topluluğu ve Orta Asya piyasalarında güçlerimizi birleştirmek ve bu piyasalardan daha çok pay almak için mücadele etmeliyiz. Ülkemizden onbinlerce kilometre uzaklıkta bulunan ülkelerin hemen sınır komşusu olduğumuz ülke pazarlarından bizden çok pay almalarını hazzetmemiz mümkün değil. Bu nedenle bu durumun düzeltilmesi açısından ortak hareket ederek güç birliğine gitmemiz artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız."

Daha sonra Trabzon, Rize, Giresun, Bayburt ve Gümüşhane illerinden 2006 yılında en fazla ihracat yapan firmalara ödül verildi. Gümüşhane'den tek ihracatçı firma olması dolayısıyla tek firmaya ödül verildi. Toplantıda, iller bazında en fazla ihracat yaparak ödüle layık görülen firmalar:

"Trabzon'dan Oltan Gıda Maddeleri İthalat Ticaret Ltd. Şti., Sabırlar Fındık İhracat Ltd. Şti, Özgün Gıda Sanayi ve Ticaret Ltd Şti., Giresun'dan Yavuz Gıda Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti., Karadere Tarım Ürünleri Gıda Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti., Mehmet ve Şahap Bozbağ Fındık Sanayi Ltd. Şti., Bayburt'tan Kavi Metal ve Plastik Profil Sanayi Ticaret Ltd. Şti., Asım Azim Durulmuş, Mam-San Oto İnşaat Gıda Tekstil İthalat İhracat Ticaret Ltd. Şti, Rize'den Çayeli Bakır İşletmeleri A.Ş., Yamakoğlu İnşaat Taahhüt ve Dış Ticaret Ltd. Şti., Biberoğlu İnşaat Malzemeleri İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti., Gümüşhane'den ise Gümüşsüyu Gıda Sanayi A.Ş. firma temsilcileri Trabzon Valisi Nuri Okutan, Dış Ticarette Standardizasyon Genel Müdürü Yavuz Mollasalihoğlu ile sanayi ve ticaret odaları başkanları tarafından ödül verildi. Ödül töreninin ardından toplantı, Gürcistan-Batum Ticaret Ataşesi Özgür Volkan Ağar, Ukrayna-Kiev Ticaret Müşaviri Alper Sadık Toközlü ve Moldova-Kişinev Ticaret Müşaviri Murat Taşkın'ın konuşmacı olarak katıldığı 'Komşu ve Çevre Ülkelerle Ticari İlişkiler ve İş İmkanları' konulu bilgilendirme semineriyle devam etti.

iha
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2007 Cumartesi 10:09:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?