2
Mayıs
2024
Perşembe
TRABZON

İhracatçılar Birliği : KEİ isimden öteye gitmedi

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü’nün (KEİ) isimden öteye gitmediğini ileri sürerek, yeni projeler ve açılımlarla bu örgütün harekete geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Ahmet Hamdi Gürdoğan, düzenlediği basın toplantısında Rusya Federasyonu ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerine yönelik dış ticaretin geliştirilmesi, KEİ’ye işlerlik kazandırılması ve Trabzon’un bu ülkelerle yapılacak ticarette bir üs haline getirilmesine dair konular hakkında açıklamalarda bulundu. Gürdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye’ye yapacağı ziyaretin bölge ticareti açısından önemli olduğunu belirterek, bu ziyaretin birtakım fırsatları da beraberinde getireceğini söyledi. BDT üyesi ülkelerin, kendi aralarında imzaladıkları bir takım anlaşmalarla dış ticarette gümrük vergisi ödemediklerinin altını çizen Gürdoğan, "Bilindiği gibi Rusya Fedarasyonu’nun girişimiyle BDT üyesi ülkeler, Azerbaycan, Beyaz Rusya, Ermenistan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldovya, Özbekistan, Rusya, Türkmenistan, Tacikistan ve Ukrayna, kendi aralarında yaptıkları serbest ticaret anlaşması gereği dış ticarette gümrük vergisi ödememektedir. Dolayısıyla bu tür bir serbest ticaret anlaşmasının da Rusya Federasyonu ile ülkemiz arasında tesis edilmesinin bu ziyaretler esnasında alt yapısının hazırlanması büyük bir önem arz etmektedir" dedi.

Geçmiş yıllarda kurulan KEİ’nin bugüne kadar isimden öteye geçemediğini öne süren Gürdoğan, "KEİ bugüne kadar bir isim olmaktan öteye gidememiş ve bugüne kadar da ticareti arttırma yolunda geçmiş hükümetler döneminde somut bir adım atılamamıştır. KEİ’yi hareket geçirmek için yeni projeler, yeni açılımlar ve karşılıklı olarak ticaretin geliştirilmesi için yeni bir duruş sergilemek gerekmektedir. Hem kara hem de deniz sınır kapılarının bulunduğu Doğu Karadeniz Bölgesi’nin metropol kenti olan Trabzon, bir an önce KEİ’nin merkezi bir il haline getirilmelidir" diye konuştu.
Batum-Hopa Demiryolu’nun bir an önce faaliyete geçirilmesinin Karadeniz Bölgesi’yle Orta Asya ülkeleri arasındaki entegrasyonunu sağlanmasında son derece önemli olduğunu vurgulayan Gürdoğan, "Özellikle bölgemizin Orta Asya ülkeleriyle entegrasyonunu sağlayacak Batım-Hopa Demiryolu hattını acilen faaliyete geçirmemiz gerekiyor. Bölgemizi bu ülkelere bağlayan bir demiryolu hattımızın yokluğu tek başına özellikle Orta Asya ülkeleriyle ticaretimizdeki en büyük eksikliğimizi oluşturmaktadır. Demiryolu projesine ait fizibilite çalışması Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılmış olup, yapımının rantabl bulunduğu, projenin inşaatının da çok cüzi bir maliyetle yapılabilirliği ortaya konulmuştur. Hopa Limanı-Batum Demiryolu hattının yapılması halinde, bölgemizden yapılan ihracatın en az yüzde 100 civarında artacağı aşikardır. Dolayısıyla karayolu ile 10 bin 800 doları bulan taşıma maliyetimiz, Demiryolu Projesi ile 4’te bir oranında azalmakla kalmayıp, aynı zamanda navlun karının ihracatçımıza kalması ile de ihracatçılarımız diğer ülkelerle rekabet etme şansını yakalamış olacaklardır" şeklinde konuştu.
"Rusya Federasyonu ile yaptığımız ticarette büyük miktarlarda açıklar veriyoruz" diyen Gürdoğan sözlerini şöyle tamamladı:
"Rusya Federasyonu ile yapılan dış ticarete baktığımızda, Rusya Federasyonu’nun ihracatında ülkemiz 10. sırada yer alırken, ithalatında 17. sırada yer almaktadır. Yani anılan ülkeye yönelik dış ticaretimiz ülkemiz aleyhine büyük açık vermektedir. Son yıllarda Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatımız, Sayın Devlet Bakanımız Kürşad Tüzmen’in üstün gayretleri neticesinde önceki yıllara oranla artmış olmasına rağmen, potansiyel açısından yetersiz kalmaktadır. Bunun da Bakan Tüzmen’in gayretleri ve bölge millet vekillerimizin de bu projelere sahip çıkması ile daha da artacağına inanıyoruz."

trabzon
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2004 Çarşamba 11:12:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?