5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

İhracatçılar bu görüşmeyi bekliyor

Trabzon’daki ihracatçılar, bugün Ankara’da yapılan Erdoğan-Putin görüşmesini Rusya’ya yaptıkları ihracatta yaşadıkları sorunların çözümü yolunda dikkatle izliyor.


Ziyaretle ilgili açıklamalarda bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in Ankara ziyaretinin iki ülke ilişkileri açısından çok büyük önem taşıdığını söyledi. Putin’in dünyadaki en önemli liderlerden biri olduğunu ancak havalimanında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından karşılanmamasına şaşırdığını ifade eden Gürdoğan “Bence Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan kendisini havalimanında karşılamalıydı. Çünkü Rusya hem bizim komşumuz hem de başta enerji olmak üzere çok önemli ticari ilişkilerimiz var. Enerji ithalatımızın yüzde 70’ini Rusya’dan yapıyoruz. İhracatımızın yüzde 28’ini BDT ülkeleri ve Rusya’ya yapıyoruz. Ayrıca yaş sebze ve meyve ihracatımızda Rusya bizim için çok önemli bir ülke. Rusya ile ihracatta birçok sorun yaşıyoruz. Mallarımız gümrüklerde bekletiliyor, akredite sorunu yaşıyoruz. Ayrıca yaş sebze ve meyve ihracatında yaşadığmızı sorunlar herkesin malümu. Birkaç gün sonra yaş üzüm ihracat sezonu başlayacak. Tüm bu sorunların bu görüşme sonrasında çözüme kavuşturulmasını ümit ediyoruz. Ümit etmekten başka çaremiz yok” dedi.
Gürdoğan, Avrupa Birliği ile geçmişte imzalanan Gümrük Birliği anlaşmasının acil olarak askıya alınmasını da isteyerek “Çünkü AB ile yapılan bu anlaşma Rusya’ya yaptığımız ticareti olumsuz etkiliyor. Bu anlaşmanın askıya alınarak Rusya ile bir Gümrük Birliği anlaşması imzalanmalı, serbest ticaret anlaşmaları hayatı geçirilmeli ve enerji konunda işbirliğine gidilmeli. Türkiye Rusya gibi bir fırsatlar ülkesini rakiplerine kaptırmamalı” diye konuştu.


Bektaşoğlu İhracat sahibi Şeref Bektaşoğlu ise Putin’in Türkiye ziyaretinin Trabzonlu yaş sebze ve meyve ihracatçıları için çok önemli olduğunu söyledi. Türkiye’nin 5 milyar doları bulan yaş sebze ve meyve ihracatının yüzde 80’nin Trabzonlu firmaların elinde olduğunu kaydeden Bektaşoğlu “26 gemi ve 3 bin TIR Rusya’ya çalışıyor. 13 tane ise hatla çalışan gemi var. Şuan Samsun ve Trabzon limanı açıklarında demirli gemiler üzüm sezonunun başlamasını ve limanda sıralarının gelmesini bekliyor. Yaş üzüm ihracatı birkaç güne kadar başlayacak. Rusya’ya ihracatta yaşadığımız sorunların bu görüşmelerde çözüm bulunmasını istiyoruz. 150 milyon nüfuslu bir ülke olan Rusya bizim için çok önemli bir Pazar” dedi.
Öte yandan Trabzon Limanı yoğun günler geçirirken, açıkta demirleyen onlarca gemi de sıra bekliyor. Çünkü Liman Tüzüğü’ne göre, yabancı veya yerli gemiler yükleme veya boşaltma yaptıktan sonra en geç 24 saat içinde limanı terk etmek zorunda.
 

iha
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2009 Perşembe 13:50:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?