5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

İhracatta rekor düşüş

Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği’nin (DKİB) yetki alanında bulunan Trabzon, Rize ve Artvin illerinden bu yılın Ocak ayında yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 oranında azaldı.
DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Trabzon, Rize ve Artvin illerinden 2009 yılı Ocak ayında 73 milyon 871 bin 919 dolar tutarında ihracat yapıldığını belirtti. Geçen yılın aynı döneminde 114 milyon 289 bin 272 dolarlık ihracat yapıldığını hatırlatan Gürdoğan, 2009 Ocak ayı ihracatının geçen yıla göre yüzde 35 seviyesinde azaldığını kaydetti.
Bölgeden gerçekleşen ihracatın illere göre dağılımı hakkında bilgi veren Gürdoğan, “Ocak ayında Trabzon’dan 55 milyon 760 bin 113 dolar, Rize’den 16 milyon 822 bin 953 dolar, Artvin’den ise 1 milyon 288 bin 854 dolar tutarında ihracat yapıldı. Trabzon ilinden yapılan ihracat yüzde 40, Rize ilinden yapılan ihracat yüzde 8, Artvin ilinden yapılan ihracat ise yüzde 54 oranında azaldı” dedi.

“İHRACATTAKİ AZALMADA RUSYA FEDERASYONU PAZARININ ETKİSİ BÜYÜK OLDU”


Ocak ayında Türkiye genelinde ihracatta yaşanan yüzde 28 oranındaki düşüşe paralel olarak Doğu Karadeniz Bölgesi’nden yapılan ihracatın da yüzde 35 oranında azaldığına dikkat çeken Gürdoğan, bu düşüşte de en belirleyici etkenin, bölgenin en büyük ihraç pazarı konumunda olan Rusya Federasyonu piyasasında yaşanan kriz ile Rus rublesinin aşırı devalüe edilerek ABD Doları karşısında yüzde 63 oranında değer kaybetmesinden kaynaklandığını ifade etti.
Rus Rublesindeki aşırı değer kaybının ihracatçıları zora soktuğunu söyleyen Gürdoğan, ihracatçıların mağduriyetlerinin giderilmesi yönünde yaptıkları çağrıların da dikkat alınmadığını ileri sürerek şunları kaydetti:
“İhracatçılarımızın mağduriyetinin giderilmesi için yaptığımız uyarılarda, ihraç bedeli alacakların Ruble olarak yurda getirilmesine imkan sağlanması taleplerimize maalesef sessiz kalınmış ve hiçbir önlem alınmamıştır. Şu anda ihracatçılarımız büyük bir mağduriyet yaşadığı gibi bir çok firmamız da bu durum karşısında iflas ederek piyasadan çekilmiştir. Önlem alınmadığı ve ruble üzerinden ihracat alacaklarının yurda getirilmesine yönelik düzenleme yapılmadığı takdirde Rusya pazarını kaybetme riskinin endişesini taşımaktayız. Çünkü bir çok rakip ülke, kriz ortamını fırsata dönüştürme konusunda çok hızlı davranmakta ve ihracatı destekleyici mekanizma ve teşvik enstrümanlarını hızlı bir şekilde uygulamaya koymaktadır. Serbest piyasa ekonomisinin en büyük savunuculuğunu yapan ülkeler dahi nakdi desteler vererek kriz önlemlerini hızlı bir şekilde uygulamaya koymakta, iç piyasanın canlanması ve reel sektörün desteklenmesi açısından piyasalara para aktarılmakta, bankalar kanalıyla teminatı devlet tarafından üstlenilmiş şekilde ihracatçısına ön finansman kredisi açmaktadır. Bu ülkeler mevcut teşvik sistemlerini dahi hızlı bir şekilde revize ederek, kriz ortamının fırsata dönüştürülmesi yönünde tedbirler uygulamaktadır.”

“İHRACATÇILARIN MAĞDURİYETİNİN GİDERİLMESİ ADIM ATILMALI"


Rakip ülkelerin ihracatçıların mağduriyetini gidermek konusunda adım atmasına rağmen Türkiye’de bu yönde adım atılmamasından yakınan Gürdoğan, “Maalesef ülkemizde bu yönde etkin bir önlem çalışması olmadığı gibi sadece söylemlerle olay geçiştirilmeye çalışılmakta, bu durum sonucunda da ihraç pazarlarımız hızlı bir şekilde elimizden çıktığı gibi iç piyasada işsizlik çığ gibi büyümekte ve üretim durma noktasına gelmektedir. Şu anda ihracatın artması yönünde sadece Devlet Bakanımız Sayın Kürşad Tüzmen’in cansiperane gayretlerini görmekteyiz. Sayın Bakanımız ihracatın bu kriz ortamında canlanması için ihracatçılarımızla ülkeden ülkeye koşmaktadır. Bütün yetkilileri de ihracat konusunda Devlet Bakanımız Sayın Kürşad Tüzmen’in gösterdiği bu gayretler gibi duyarlılığa davet ediyor ve Sayın Bakanımıza ihracat camiamız adına şükranlarımızı sunuyoruz” şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2009 Çarşamba 16:26:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?