30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

İl Mahalli Çevre Kurulu Toplantısı

İl Mahalli Çevre Kurulu Toplantısı Trabzon Valiliği B Toplantı Salonu’nda yapıldı. 

Toplantıya başkanlık eden Vali Nuri Okutan, Karadeniz Bölgesi’nin doğasıyla, tarihi ve turistlik yerleriyle Türkiye’nin müstesna bölgelerinden biri olduğunu söyledi. Bu güzelliklerin değerini bilmek gerektiğini belirten Vali Okutan "Bu güzellikleri gelecek nesillerimize bırakabilmeliyiz. Köylerimizde, beldelerimizde gelişi güzel yapılan ve derelerimize bağlanan fosseptik kanaları doğal çevremizi bozmaktadır. Köy yerleşim yerlerinde ve evsel atık suların kanalizasyona alınmadığı beldelerde öncelikle geçirimli fosseptiklerin yapılması ve içme suyu havzalarının korunması için gerekli bütün önlemleri alacağız” dedi. 

Yapılan İl Mahalli Çevre Kurulu toplantısında köy yerleşim yerlerindeki evsel nitelikli atık suların fosseptik kanallarıyla derelere bağlanarak uygun olmayan yöntemlerle bertaraf edildiği, bu durumun da birçok olumsuzluğa neden olduğu belirtildi. Yüzey sularının bu atık sularla doğrudan kirlendiği ve kaynak sularının olumsuz etkilendiğinin ifade edildiği kurul toplantısında, bu durumun insan ve çevre sağlığı açısından risk oluşturduğu vurgulandı. 

Köy yerleşim yerlerinden bu konu ile ilgili olarak sürekli şikayet geldiği ifade edilen toplantıda İl Mahalli ve Çevre Kurulu, şu kararları aldı:
“Köy yerleşim yerlerinde ve evsel atık suları kanalizasyona alınmayan beldelerde öncelikli olarak geçirimli fosseptiklerin yapılması. İçme suyu havzalarında mutlak koruma alanı içinde kalan konutların fosseptiklerinin sızdırmaz nitelikli yapılması. Fosseptiklerin mümkünse 2 gözlü yapılması, tuvaletlerin ayrı, mutfak ve banyo sularının ayrı fosseptiklerde toplanması.” 

Öte yandan fosseptik çukurlarının yapımı sırasında İl Özel İdare ve Sağlık Müdürlüğü’nden teknik olarak destek alınması ve kararların uygulanmasının takibinde kaymakamlıklar, jandarma, Sağlık ve Çevre Müdürlükleri ile muhtarlıkların gerekli hassasiyeti göstermesi istendi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2007 Cuma 17:03:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?