5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

İlaçlama yaparken dikkat

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Trabzon Temsilcisi Ali Çankaya, fındık kurduyla mücadelede yapılan ilaçlamaya dikkat çekerek üreticilerin ilaçlama yaparken gereğinden fazla ve kontrolsüz ilaç kullanarak diğer canlılara ve çevreye zarar vermemesini istedi.


Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Çankaya, içinde bulunduğumuz günlerde fındık kurduyla ilaçlama suretiyle mücadele yapıldığını belirtti. İlaçlamadan önce sayım yapılmasının ve buna göre ilaçlama yapılmasının önemine işaret eden Çankaya, 10 ocakta 3 ya da daha fazla fındık kurdu düşmesi durumunda ilaçlama yapılmasının doğru olacağını kaydetti.
İlaçlama döneminde kontrolsüz ilaç kullanılmaması ve bilhassa arıların mücadele sahası dışına çıkarılması gerektiğini vurgulayan Çankaya, üreticilere şu tavsiyelerde bulundu:


“Bu aylar özellikle fındık kurdu ile mücadele aylarıdır. İlaçlama yaparken önceden bir sayım yapılması gerekir. 10 ocakta 3 veya daha fazla fındık kurdu düşerse ilaçlama yapılmalıdır. Arılar bu dönemde bu mücadele sahasının dışında tutulmalı ayrıca kullanılan ilacın çeşidine göre de 7-21 gün fındık bahçelerine hayvan sokulmamalıdır. Çiftçilerimizi uyarıyorum; bahçelerinizi dikkatli ilaçlayın, boşa ilaç atmayın. İlacı peşin atmayın, çevrenizi de düşünün.”
 

iha
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2009 Salı 16:13:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?