1
Mayıs
2024
Çarşamba
TRABZON

İngiliz Büyükelçi Trabzon'a şaştı kaldı

İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Sir Peter Westmacott, bir dizi ziyaret ve incelemede bulunmak üzere bugün Trabzon’a geldi. Sabah Trabzon Valiliği’ni ziyaret eden ve Vali Hüseyin Yavuzdemir ile görüşen Büyükelçi Westmacott, 15 yıl önce de Trabzon’a geldiğini ve kentte bu süre zarfında büyük gelişmeler kaydedildiğini söyledi.

Vali Yavuzdemir ise Trabzon’un Doğu Karadeniz Bölgesi’nin merkezi konumunda bir il olduğunu ve İngiltere ile de benzer iklim özelliklerine sahip olduğunu ifade etti.

Bir İngiliz şirketi olan BP’nin, Doğu Karadeniz’de petrol arama faaliyetlerinde bulunacağını kaydeden Vali Yavuzdemir’e, Büyükelçi Westmacott "Peki petrol var mı?" diye sordu. Yavuzdemir’in "Arayıp, bulacağız" şeklindeki cevabı üzerine Westmacott gülerek, "İnşallah" diye karşılık verdi.

Trabzon Valiliği çıkışında gazetecilerin ziyaretle ilgili sorularını cevaplayan Büyükelçi Westmacott, Trabzon’da bulunduğu 1 günlük süre içinde Belediye, Karadeniz Teknik Üniversitesi, İnsan Hakları Derneği (İHD) Trabzon Şubesi’ni ziyaret edeceğini ve bir İngiliz şirketi olan ve yörede petrol arayan BP yetkilileri ile de bir görüşme yapacağını söyledi. İHD’ye yapacağı ziyaretin özel bir anlamı olup olmadığı şeklindeki soruya Büyükelçi Westmacott, "Ülke genelinde yaptığım gezilerde, bulunduğum şehrin insan hakları derneklerini ziyaret ediyorum. Amacım; insan hakları alanında görüş alışverişinde bulunmak" dedi.

Ziyaretin, Trabzon’da yaşanan olaylarla bir ilgisinin bulunup bulunmadığı şeklindeki soru üzerine Westmacott, "Kişisel olaylar benim ilgi alanıma girmiyor. Genel olarak ülke çapında olan olaylarla ilgileniyorum. Benim asıl sorumluluğum; Türkiye’yi, 3 Ekim’de başlayacak olan AB’ye üyelik müzakereleri için hazırlamaktır. Biliyorsunuz İngiltere, Türkiye’nin AB’ye üyeliğini destekliyor. Dolayısıyla Türkiye’nin her bölgesinde olan olaylar, benim sorumluluğum altında bulunuyor" şeklinde konuştu.

Büyükelçi Westmacott, daha sonra Trabzon Belediyesi’ne giderek Başkan Volkan Canalioğlu ile bir görüşme yaptı. Öğleden sonra KTÜ ve İHD Trabzon Şubesi’ni ziyaret edecek olan Büyükelçi Westmacott, akşam saatlerinde Trabzon’dan ayrılacak.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2005 Pazartesi 13:47:45
Güncelleme :5 Mayıs 2005 Perşembe 15:13:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?