2
Mayıs
2024
Perşembe
TRABZON

İnşaat 2005'te tamamlanacak

Hücre ve Gen Tedavi Laboratuarı’nın inşaatının sürdüğü ve Haziran 2005 tarihinde tamamlanacak projenin toplam 4 milyon Euro’ya malolacağı belirtildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Hücre ve Gen Tedavi Laboratuarı Proje Koordinatörü Prof. Dr. Ercüment Ovalı, Türkiye’de alanında ilk olan bu laboratuarın kuruluş çalışmalarının devam ettiğini ve projenin tamamlanması durumunda sağlık alanında ülkenin kaderini değiştireceğini söyledi.

Proje ile ilgili olarak bilgi veren Karadeniz Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİYAD) ve ATİ Teknoloji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Temel Korkmaz, Kök Hücre ve Gen Tedavi Laboratuarı’nın KASİYAD tarafından geliştirilip ATİ Teknoloji A.Ş. ile KTÜ arasında 2003 yılında imzalanan protokol gereğince yapımına başlandığını belirtti. Laboratuarın Haziran 2005 tarihinde tamamlanarak hizmete sokulmasının planlandığını ve laboratuar lisansının Almanya’nın Freiburg Üniversitesi vakıf şirketi olan Cell Genix ile yapılan sözleşme gereği 250 bin Euro karşılığında alındığını kaydeden Korkmaz, "Bugüne kadar yaklaşık bir milyon Euro harcandı. Laboratuar tamamlandığında yaklaşık 4 milyon Euro’ya malolacak. Bu giderler şirketin yaklaşık 30 kadar ortağı tarafından karşılanmaktadır" dedi.

Prof. Dr. Ercüment Ovalı, Kök Hücre ve Gen Tedavi Laboratuarı’nın hizmete girmesi durumunda Türkiye’ye çok önemli avantajlar sağlayacağının da altını çizerek şu bilgileri verdi:

"Sistem faaliyete geçince ilk olarak yurtdışına yapılan hasta göçü önlenecek ve yine ilk defa Türkiye uluslararası bilim dünyasıyla eşzamanlı olarak bir çalışmayı yürütecek. Ayrıca laboratuar yurtdışı da dahil bölgenin sağlık merkezi olmasını sağlayacak. Şu anda yurtdışından üç ayrı ülkeyle temas halindeyiz. Ancak merkez faaliyete geçtiğinde gelecek talepleri karşılamakta yetersiz kalacağımızı düşünüyoruz ve bu nedenle sınırlı talep alıyoruz. Ayrıca Türkiye’deki kan bankalarının yeniden organizasyonu ve plazma fraksinasyonu (hemofili ilaçlarının tedavisinde kullanılan ilaçların yapımı gibi) konusunda Sağlık Bakanlığı’na bu işi yapmak isteyen Avusturyalı rakiplerimizin yarı fiyatına teklif verdik"

"LABORATUVAR AVRUPA’NIN 3. BÜYÜK SAĞLIK MERKEZİ DURUMUNDA"

"Bu merkezde insan klonlamak dahil her şey yapılabilir, ancak hedefimiz bu değil" diyen Prof. Dr. Ercüment Ovalı, "Laboratuarda insan klonlaması yapabilecek kadar yüksek bir teknolojiyi kullanacağız. Ancak hedefimiz tabii ki bu değil. Yani dünyada herhangi bir bilimsel yazında ne varsa onların hepsini yapabileceğiz. Şu anda bu alanda Avrupa’nın üçüncü büyüklükteki merkezi durumundayız. Laboratuar yapım aşaması dahil üç ayrı kurum tarafından sürekli olarak denetlenecek. Sistem ve makineler Belçika’nın ICCE firmasınca, üretimin kalitesi Almanya’nın Cell Genix kuruluşunca ve bir de Sağlık Bakanlığı’nca denetime tabiyiz. Merkezimizin verileri internet üzerinden Cell Genix kuruluşuna bağlı olacak ve sürekli olarak denetlenecek. Cell Genix neyi ürettiğimizi değil kaliteyi ve içerideki çalışma şartlarını denetleyecek. Bu denetimler sonucunda verilecek olumlu raporlardan sonra laboratuvar açılabilecek. Ancak iş laboratuarın açılmasıyla bitmeyecek ve denetimler yılda iki kez devam edecek" açıklamasını yaptı.
Kurulum ve işletmesi ATİ Teknoloji tarafından yapılan Kök Hücre Laboratuarı çalışmalarında bazı gecikmelerin yaşandığını da ifade eden Prof. Ercüment Ovalı, "Türkiye’de bu teknolojiyi bir araya getirip uygulayacak ekip bulmakta yaşanan sıkıntılar nedeniyle bir takım gecikmeler yaşıyoruz. Aslında biz bunu dışarıdan getirilecek ekiplere anahtar teslimi yaptırabilirdik. Ancak bunu gecikmeli de olsa kendimiz yapmayı ve tecrübe sahibi olmayı istiyoruz. Bu noktada çok şey öğreniyoruz" dedi.

trabzon
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2004 Cumartesi 11:24:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?