3
Mayıs
2024
Cuma
TRABZON

İran Büyükelçisi Trabzon'da

İran İslam Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Firuz Devletabadi, uranyum zenginleştirme çalışmalarının barışçıl amaçlarla yürütüldüğünü, amaçlarının nükleer silah geliştirmek olmadığını belirterek, bu süreçte kendilerine gösterilen muhalefette Türkiye ve dünya ülkelerini yanlarında görmek istediklerini söyledi.

Bir süredir faal olmayan İran İslam Cumhuriyeti Trabzon Konsolosluğu'nun yeniden faaliyete girmesi için Trabzon'da bulunan İran'ın Ankara Büyükelçisi Firuz Devletabadi, beraberindeki İran'ın Trabzon Başkonsolos Vekili Mehdi Marzdar ile Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nı (TTSO) ziyaret ederek Türk-İran İş Konseyi, TTSO Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy ve yönetim kurulu üyeleriyle görüştü.

TTSO Meclis Başkanı Ulusoy, ziyarette yaptığı konuşmada, Türkiye ve İran arasında çok eskilere dayanan iyi komşuluk ilişkileri bulunduğunu belirterek, "Trabzon'da bir zamanlar 13 ülkenin konsolosluğu bulunuyordu. Bu konsoloslukların hepsi zamanla kapandı. Ancak İran Konsolosluğu hiç kapanmadı. Çünkü bizim İran'la çok eskilere dayanan dostluğumuz ve ticari ilişkilerimiz bulunmaktadır" dedi.

İran'ın uranyum zenginleştirme programı dolayısıyla başta ABD olmak üzere bazı ülkeler tarafından yakından takip edildiğini ifade eden Ulusoy, "ABD'nin tutumundan tedirgin olmamak lazım. İran ile aramızdaki dostluğumuza sahip çıkmamız lazım. Günün şartlarına göre ufak tefek bazı sıkıntılar olsa da İran ve Türkiye arasında bugüne kadar ciddi bir kriz olmadı ve olmaz da diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Büyükelçi Firuz Devletabadi ise ziyaretinin amacının ülkesinin Trabzon'daki Başkonsolosluğu'nun yeniden faaliyete geçmesi ve görev yapacak konsolosun tanıtılması olduğunu ifade ederek, Trabzon'da bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu kaydetti.

Türkiye ve İran arasındaki 400 senedir dostluğun hakim olduğunu ve bu sürede hiç savaş yaşanmadığını hatırlatan Devletabadi, "Tarih göstermektedir ki, İran ve Türkiye arasındaki dostluk ve iyi komşuluk ilişkileri diğer ülkeler arasında olmayacak kadar güçlüdür. Bazen küçük sorunlar ortaya çıksa da bunlar daha büyük sorunlara dönüşmedi ve inşallah hiçbir zaman da dönüşmeyecektir" diye konuştu.

Ziyarette basın mensuplarının sorularını da cevaplandıran Büyükelçi Devletabadi, uranyum zenginleştirme çalışmalarında İran İslam Cumhuriyeti'nin Rusya'yla prensip anlaşmasına varması ve BM'nin konuyla ilgili yapacağı toplantıyla ilgili bir soru üzerine, nükleer enerji konusunda BM'nin değil Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) yetkili olduğunu söyledi. BM'de konuyla ilgili bir toplantı yapılmayacağının altını çizen Büyükelçi Devletabadi, UAEA'da gerçekleştirilecek toplantıdan sonra raporun BM'ye gönderileceğini kaydetti.

Ülkelerin kendilerini ilgilendiren her türlü kararı vermede özgür olduklarını ve aşka ülkelerden talimat almayacaklarını dile getiren Firuz Devletabadi, "Ülkeler özgürdür, her ülke kendi düşüncelerini temsil ediyor. Sadece bir ülke diğer ülkeleri istediği yöne sevk edemez. Dünyaya sadece ABD yön vermemektedir. Her ülkenin kendi düşünceleri, planları ve yönü vardır. İran da bu konuda kendi kararını vermektedir" dedi.

Filistin seçimlerinden birinci parti olarak çıkan Hamas'ın siyasi lideri Halid Meşal'in Türkiye'yi ziyaret etmesi ve Türkiye'nin benzer bir arabuluculuk görevini ABD ile İran arasında yapmasını isteyip istemedikleriyle ilgili bir soru üzerine Büyükelçi Firuz Devletabadi, "Biz her zaman Türkiye'nin ve dünyanın desteğini bekliyoruz. Çünkü biz hiçbir zaman nükleer silah konusunu düşünmüyoruz, istemiyoruz. Çünkü bize nükleer silah lazım değil. Türkiye'nin de, dünyanın da bu konuda desteğini yanımızda görmek istiyoruz" şeklinde konuştu.
Ziyaretin sonunda TTSO Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, Büyükelçi'ye çeşitli hediyeler takdim etti. Büyükelçi Devletabadi daha sonra Trabzon Belediyesi'ni ziyaret ederek Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu ile görüştü.

.
Yayın Tarihi : 27 Şubat 2006 Pazartesi 14:07:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?