30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

İş yaşamındaki büyük tehlike

Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Doktoru İrfan Coşkun, işyerlerinde sıkça karşılaşılan ve "mobbing" olarak adlandırılan çalışanların psikolojik tacize uğramasının bireyde birçok problemlerin ortaya çıkmasına sebep olabileceğini söyledi. 

Dr. İrfan Coşkun, iş yaşamındaki en büyük tehlikelerden birinin "mobbing" olarak tanımlanan ve çalışanın yaşamını adeta cehenneme çeviren psikolojik taciz olduğunu kaydetti. Mobbingi, bireyin sistematik olarak iş yaşamında psikolojik tacize uğraması hali olarak tanımlayan ve bu davranışın kaynağının olay değil, çalışan birey olduğunu belirten Dr. Coşkun, çok karmaşık bir süreç olan mobbing mağduru çalışanın sayısız ve zararlı birçok baskı ve davranışa maruz kaldığını dile getirdi. Mobbingin geçmişten beri bilinen ve herkesin başına gelebilecek bir durum olduğunu kaydeden Dr. Coşkun, "Bu, varlığını biraz da istemeden kanıksadığımız bir olgudur. Mobbingin en belirgin özellikleri, kasıtlı olarak yapılması, sistematik olarak tekrarlanması ve uzun zamandan beri (en az 6 ay) devam etmesidir. Mobbing, çok karmaşık ve çalışanın yaşamını adeta cehenneme çeviren tehlikeli bir süreçtir. İşyerindeki diğer çalışanlar ve işverenler tarafından tekrarlanan saldırılar şeklinde uygulanan bir çeşit psikolojik terördür. Mobbing mağduru çalışan, sayısız ve zararlı bir çok baskının ve davranışın hedefi olur" dedi. 

En bariz mobbing davranışlarının kendini gösterme imkanının kısıtlanması ve yapılan her işin eleştirilmesi olduğunu söyleyen Dr. Coşkun, diğer davranışları şu şekilde sıraladı: "Surat asma ve azarlama, başkalarıyla konuşmanın engellenmesi, sanki orada değilmiş gibi davranma, arkasından konuşma, cinsel imalar yapma, gülünç duruma düşürme, yaşam kalitesini ve mesleki profesyonelliğe saldırı, verilen görev ve yetkilerin alınarak yerine anlamsız ve aşağılayıcı işler verme." 

En bilinen mobbing davranışlarından birinin de fiziksel saldırıya maruz kalmak ve cinsel taciz olduğuna dikkat çeken Dr. Coşkun, "Günümüzde mobbing, cinsiyet, yaş ve statü farkı gözetmeden tüm kültürlerde ve işyerlerinde görülebilir. Dolayısıyla herkes mobbinge maruz kalma riski altındadır. Mobbing olgusundan zarar gören insanlarda iştahsızlık, yılgınlık, bıkkınlık, işe karşı aldırmazlık, depresif belirtiler ve performans düşüklüğü görülür. Mobbing şiddetlendiğinde birey daha büyük sıkıntılar yaşar, sonuçta depresyon ve intihar düşünceleri bile gelişebilir" diye konuştu. 

Dr. İrfan Coşkun, mobbinge maruz kalan kişide belirtilen psikolojik problemler ortaya çıktığında kişinin profesyonel psikolojik destek almasının şart olduğunu ifade etti.
iha
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2007 Pazar 17:17:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?