4
Mayıs
2024
Cumartesi
TRABZON

ishalin nedeni içme suyu

Trabzon'un Vakfıkebir ilçesindeki ishal vakalarının içme suyundan kaynaklandığı bildirildi.

Vakfıkebir Kaymakamı Fikret Zaman, yaptığı açıklamada, yapılan ilk incelemelerde, ilçedeki ishal vakalarının, şehir içme suyundan kaynaklandığının belirlendiğini ifade ederek, “İçme sularında acilen bakteriyolojik tahlilleri yapılmak üzere numuneler alındı” dedi.

İlçede, bu sabah itibariyle 300'ü aşkın kişinin ishal şikayetiyle hastanelere başvurması üzerine, Kaymakam Zaman başkanlığında, Trabzon Sağlık İl Müdürü Yardımcısı Dr. Sinan Kazaz, Belediye Başkan Vekili Kemal Sağlam, Sağlık Grup Başkanı Dr. Hüseyin Kalay, İlçe Milli Eğitim Müdürü Fethi Sağlam, İlçe Tarım Müdürü Remziye Kuleyin ve Serbest Eczacı Güngör Erkan bir araya geldi.

Kaymakam Zaman, toplantından sonra yaptığı açıklamada, ilk incelemelerde, ishallerin şehir içme suyundan kaynaklandığının belirlendiğini söyledi.

Şehir suyuyla ilgili incelemelerin devam ettiğini ifade eden Zaman, “İçme sularında acilen bakteriyolojik tahlilleri yapılmak üzere numuneler alındı. Vatandaşlarımız suları kesinlikle kaynatarak içmeli. Tüm eğitim kurumlarında öğrencilerin lavabo musluklarından su içmelerinin engellenmesi için okul idarelerini uyardık” diye konuştu.
Toplantıda, bunun yanında bazı kararlar da aldıklarını belirten Zaman, şunları söyledi:

“Bundan böyle her hafta şehir içme sularından numune alınarak, analize gönderilecek. Okul çevresindeki gıda satış yerleri ilçe tarım müdürlüğü ile belediye başkanlığından bir zabıta memuru ve sağlık grup başkanlığı tarafından belirlenecek bir çevre sağlığı teknisyeninin katılımıyla oluşturulacak ekip tarafından düzenli olarak denetlenecek. Ayrıca çöp toplama merkezleri belediye başkanlığı tarafından dezenfekte edilecek.”

“NUMUNELER TEMİZ GELİNCEYE KADAR SU KULLANILMAMALI”

Trabzon İl Sağlık Müdür Yardımcısı Kazaz da, ishallerin içilen şehir suyundan kaynaklandığını belirtti.

Vatandaşlardan kaynağını bilmedikleri suları içmemelerini isteyen Kazaz, ”Belediye kendilerine temiz ve sağlıklı içme suyu temin edecek. Su numuneleri temiz gelinceye kadar şehir suyunun kullanılmamasını öneriyoruz. Merak etmesinler hastalık kontrol altında. Ama bir müddet daha bu şekilde bu vakalar devam edebilir. Sağlık kuruluşlarımız, belediyelerimiz gerekli tedbirleri alıyorlar” diye konuştu.

Vakfıkebir ilçe merkezinin yanı sıra yakın köylerin de su numunelerinin temiz çıkmadığını ifade eden Kazaz, “Aynı tedbirler oralar için de uygulanacak. Ama bu tüm köylerdeki suların temiz olmadığı anlamını taşımıyor. Numune alınan noktalar bozuk. Söylediğimiz tedbirleri tüm vatandaşlarımızın uygulamasını istiyoruz” dedi.

Vakfıkebir Kaymakamı Zaman, ishal nedeniyle çok sayıda öğrencinin okula gidememesi üzerine, ilçedeki okulların iki gün tatil edildiğini bildirmişti.


AA
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2006 Perşembe 18:49:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?