5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

İspanyol askerler için tören

Trabzon'un Maçka ilçesinde, 26 Mayıs 2003 tarihinde meydana gelen uçak kazasında hayatını kaybeden 62 İspanyol asker için bir anma töreni düzenlendi.


Maçka ilçesinin Pilav Dağı'nda, Afganistan'da Barış Gücü'nde görev yapan İspanyol askerlerini taşıyan Ukrayna uçağı 26 Mayıs 2003 tarihinde düşmüş ve 62 İspanyol askeri ve Ukraynalı 12 mürettebat hayatını kaybetmişti. Kazanın 6. yıldönümünde uçağın düştüğü Pilav Dağı ve Maçka ilçesinde bir anma töreni düzenlendi.


Kazada ölenler için ilk tören Pilav Dağı'nda yapıldı. İspanyol askerlerin anısına yapılan anıttaki törene İspanya'nın Ankara Büyükelçisi Joan Clos, Savunma Bakanlığı Ataşesi Albay Alfonso Timon, İçişleri Bakanlığı Ataşesi Juan Manuel Gil, Ataşe Yardımcısı Vicente Perez, kazada hayatını kaybeden Asteğmen David Panos'un kardeşi Astsubay Jose Panos, Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç, Trabzon İl Jandarma Alay Komutanı Yüksel Sönmez, Türk ve İspanyol askerler katıldı. İspanyol yetkililer anıta çelenk koydu, saygı duruşunda bulundu. Törene yöre halkından da katılanlar oldu.


Büyükelçi Joan Clos, kazayla ilgili sorulara "Adli konuları adalet makamına bırakalım biz buraya askerlerimizi anmaya geldik" diye cevap verdi.
Törene katılan ve kazada hayatını kaybeden İspanyol askerlerin eşyalarını ülkelerine gönderen imam Sait Topçu, kazada hayatını kaybeden David Panos'un kardeşi Jose Panos'la bir süre sohbet etti. Jose Panos da yaptıkları için Topçu'ya teşekkür etti.
Daha sonra Maçka ilçe merkezine inen heyet, buradaki Türk-İspanyol dostluk anıtına yağmura rağmen çelenk bıraktı, saygı duruşunda bulundu.

İha
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2009 Salı 16:35:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?