1
Mayıs
2024
Çarşamba
TRABZON

İşte fındığın şampiyonları

Dünya fındık üretim ve ihracatının büyük bölümünü elinde bulunduran Türkiye, geçen yıl tarihi bir rekora imza atarak bu ürünün ihracatından 1 milyar 220 milyon dolarlık döviz elde ederken bunun yaklaşık yüzde 40’lık bölümü Trabzon’dan gerçekleştirildi.

Fındıkta ihraç rekortmenliğini ise önceki yıl olduğu gibi yine Oltan Gıda Maddeleri İhracat ve İthalat Ltd. Şti. elde etti. Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan, en fazla fındık ihracatı yapan ilk 20 arasında Trabzon’dan 7 firma yer alıyor.

2003 ve 2004 yılında fındık rekoltesinin düşük olmasının da etkisiyle sürekli artan fındık fiyatları geçen yıl rekor düzeye ulaşarak, Türkiye’nin fındık ihracatında tarihi rekorunu elde etmesini sağladı. 217 bin 631 ton iç fındığın ihraç edildiği geçen yıl, 1 milyar 220 milyon dolar döviz sağlandı. Bu ihracatın 83 bin tonluk kısmı Trabzon’dan gerçekleştirilerek, karşılığında 474 milyon dolar döviz elde edildi.

2002 yılında fındık ihraç rekortmenliğini ele geçiren Oltan Gıda Maddeleri, geçen yıl da 48 bin 323 ton iç fındığı 287 milyon 751 bin dolar karşılığında ihraç ederek rekortmenliğini perçinledi. Firma 2003 yılında 166 milyon dolarlık ihracat yapmıştı.

Fındık ihraç rekortmenliğinde Trabzon’da faaliyet gösteren Sabırlar Fındık İhracat Ltd. Şti. 61 milyon, Arslantürk Tarım Ürünleri Sanayi İhracat İthalat A.Ş 52 milyon, Özgün Gıda Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. 42 milyon, Foşa Fındık ve isminin açıklanmasını istemeyen bir firma 12’şer milyon, Cirav Gıda Sanayi Dış Ticaret Ltd. Şti ise 6 milyon dolar ile ilk yirmi arasında yer aldı.

Trabzon Ticaret Borsası Meclis başkanı Mehmet Cirav, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, geçen yıl 1.2 milyar dolarlık ihracatın olağanüstü şartların etkisiyle sağlandığına dikkat çekerek, "Ancak normal şartlarda da bu döviz kazanılabilir. Dünyanın büyük bölümü hala fındığı tanımıyor. Pazar payını arttırır ve istikrarlı politikalar izlersek, 1 milyar doların üzerinde dövizi her zaman elde edebiliriz. Hiçbir girdisi olmadan net döviz kazandıran fındıktaki bu başarının tek sahibi özel sektördür. Dünyanın dört bir yanına giden iş adamlarımız fındığımızı pazarlayabilmek için büyük bir çaba göstermektedirler. Fındıkta devlet müdahalesi olmadığı, üreticinin desteklenmesi için prim sistemine dayalı çağdaş politikalar izlendiği sürece kazanım devam edecektir" dedi.

Mehmet Cirav; tüm ihracatta olduğu gibi fındıkta da dövizin kurunun düşüklüğü nedeniyle sıkıntılar yaşandığını da vurgulayarak, "Döviz kuru normal seviyesinde olsaydı, ihracatımız daha fazla olabilirdi. Hükümet döviz kurundaki düşüklüğe Merkez Bankası aracılığı ile tüm dünyada olduğu gerektiğinde müdahale de bulunmalıdır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Mart 2005 Salı 12:54:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?