30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

İşte Trabzon'un Kurtlar Vadisi

Suikastlerin adresi Trabzon, Trabzon'un Harlem'i Pelitli Beldesi oldu. Zanlı Samast ve bombacı Hayal bu mahalleden çıktı. Suç, sanki sokaktaki her gencin kaderi gibiydi.

Düne kadar kimsenin varlığından bile haberdar olmadığı Trabzon'un Pelitli Beldesi, Hrant Dink cinayeti ile Türkiye'nin gündemine oturdu. Dink'in katil zanlısı Ogün Samast ve cinayeti azmettirdiği ileri sürülen Mc Donald's bombacısı Yasin Hayal bu mahallenin delikanlılarıydı. Peki neden aynı mahalleden bu kadar çok suçlu çıktı? Adeta cezaevinin altyapısını oluşturan Pelitli Mahallesi, 1990 yılında yapılan Afet Evleri ile kuruldu. Depremde evini kaybeden aileler, buraya yerleştirildi. Ancak yaklaşık bin hanenin bulunduğu beldede işsiz olan yüzlerce gencin hepsi birer potansiyel suçlu haline geldi.

'YA İŞYERİ, YA TIMARHANE AÇIN'
Pelitli sakinleri, devlet yetkililerinin Afet Evleri'nde oturanlara karşı ilgisiz olduğunu, bölgeye hiçbir yatırım yapılmadığını vurguladı. Mahalleliye göre işsizliğin bir nedeni de torpillilerin işe alınmasıydı. "Devlet ya buraya işyerleri açsın ya da tımarhane" diyenler, bir gün çocuklarını katil olarak görmek istemeyen Pelitli'li anne ve babalardı. Samast ve Hayal'in birlikte top koşturduğu Pelitlispor yöneticileri ise futbolun gençleri kurtarmaya yetmediğini söyledi. 1990'dan beri suç oranı hızla artan Pelitli, ABD'nin suçlarıyla ünlü Harlem'ine döndü.

'Verin parayı vururum Pamuk'u'

PELİTLİ'nin sakinlerinden birisi olan İrfan Özkan (28), işte bu şok sözler ile yaşadıklarına dikkat çekmek istedi. Ogün Samast'ın arkadaşı olan Özkan, polis kayıtlarında Mc Donlad's'ı bombalayan Yasin Hayal'i 1 hafta evinde saklamasıyla yer aldı. Kimsenin suç işlemeye meraklı olmadığını söyleyen Özkan, işsizlik ve çaresizlik nedeniyle insanların yanlış yola saptığını söyledi. Özkan, "Ben de potansiyel suçluyum. Ya devlet iş imkanı yaratacak. Ya da birileri bana para verecek, ben de Orhan Pamuk'u vuracağım" dedi. Özkan, Samast ve Hayal ile birlikte Kurtlar Vadisi'ni izlediklerini, memleket meselelerini konuştuklarını da söyledi. Özkan'ın babası Rasim Özkan ise (49), tüm bu yaşananların arkasında dışarıdan gelenlerin olduğunu söyledi. 

Cinayet teklifi gelmiş!

OGÜN Samast'ın soyadını vermek istemeyen Ü. isimli bir arkadaşı, cinayetin iki ay önce kendisine teklif edildiğini ileri sürerek, "Ben çok şey biliyorum söylersem hayatım tehlikeye girer" dedi. Samast'ın aynı dönemlerde kendisine "Hrant Dink'i öldüreceğim. Türkler'e hakaret edip duruyor" dediğini anlatan Ü., "Ama ciddiye almadık. Çünkü çok deli dolu birisiydi" diye konuştu. Ü., Ogün Samast'ın 5 vakit namaz kıldığını, babasını bile dövdüğünü, cinayetten önce evinin bodrum katında birileriyle buluştuğunu söyledi. 

Sevgilisi de çete olabilir


OGÜN S. ile aynı apartmanda oturan eniştesi Faik Samast, olayın kilit noktasındaki ismin, zanlının İstanbul'da görüştüğü kız arkadaşının olduğunu söyledi. "Zeynep" adlı kızın çete üyesi olabileceğini belirten enişte Samast, "Bu bayan çocuğu kandırdı. Bunları polis araştırmalı" dedi. Emniyet'in Ogün Samast'ın İstanbul'da görüştüğü Zeynep adlı kişiyi aradığı öğrenildi. Genç kızın soyadı henüz bilinmiyor.

Yaşı 18'den büyük mü?

KATİL zanlısı Ogün Samast ile ilgili bir başka iddia da yaşının gerçekte 18'den büyük olduğu yönünde... Nüfus cüzdanına göre 17 yaşındaki zanlının, nüfusa geç kaydettirildiği için küçük görünüp görünmediği tartışılıyor. Uzmanlar Samast'a, talep edilmesi halinde kemik analizi yapılacağını, yaşı 18'den büyük çıkarsa da müebbet ile yargılanacağını açıkladı.


Takvim
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2007 Salı 09:17:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
YALINCAK -SESSİZ ÇIĞLIK IP: 88.254.187.xxx Tarih : 23.01.2007 11:07:43
bu nasıl bir durum anlamıyorum doğrusu. Elbette insanlar birşeylerden etklebilir. bunu neticesinde sonunda bir insan hayatı alınmamalı. Bende eşimde Trabzonluyuz ailemiz orda biz başka bir memlekteyiz. Memlketimin bu şekilde anılması hiç hoşuma gitmiyor üstelik memleket hasreti çekerken trabzon kurtlar vadisi değil. Trabzon gururlu, onurlu, inançlı, insanların yaşadığı bir memleket. Ama nedense bu tür talihsizlikler gelebiliyor memleketimizin başına. Evet ne olursa olsun Eğitim şart, lütfen herkes geçketen çoçuğunu tanısın, çevrsini tanısın. Ebevyn olarak en birincil görevdir. Lütfen çoçuklarınızla dost olun ve onların iyi yetişmesi için elinizden gelen herşeyi yapın. eğer elimden geleni yaptın diyorsanız. hiç birşey yapmamışsınız demekdir. Memleketimin Yurdumun güzel insanları lütfen oyuna gelmeyin. heskesin bir kişiliği var lütfen 2.ci bir kişiliği kabul etmeyin dış etkenden bahsediyorum. Müslüman olamayabilir Hrant Dink ama neticede bir insan ALLAHtan rahmet diliyorum. yakınlarına başsağlığı.. Keşke böyle olmasaydı bu kadar hassas bir konuda bu şekilde davranılmasayıdı ki bu insan ermeni soykırmını inkar etmiş bir ermenidir. 17yaşında bir çoçuk siyasi bir komplo neticesinde bu suçu işlemiş cezasını Türk mahkemeleri adil olarak verecektir bundan bir şüphem yok. yapılan hatanın bir cezası mutlaka olmalı...Ve artık kafası bozulan birine kızan herkes yada herhangi bir sebeple Eline silah almamalı..Bu ülkede hiç bir insan güvende değil. belinde sialhla trazbozndzn istanbula onca yolu nasıl bu kadar rahat gelebiliyor bence terminallerde insan hayatını dikkate almalı ve otobüse binen kişileri kontrol xray cihazından geçirmeli. artık kimse tesadüfen yaşamamalı..........