2
Mayıs
2024
Perşembe
TRABZON

Kadınlar 70 yıl öncesini arar durumda

Türkiye’de kadınların seçme ve seçilme hakkını dünyanın birçok ülkesinden daha önce elde ettiği buna rağmen bu hakları kullanmak bakımından pek çok ülkenin gerisinde bulunduğu bildirildi.

Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilişinin 70. yıldönümü münasebetiyle bir açıklama yapan Siyasette Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA-DER) Trabzon Sorumlusu İnci Emirzeoğlu, Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkının dünyanın pek çok ülkesinden daha önce verildiğini belirterek, kadınların geçen 70 yılda bu hakları kullanmak bakımından yerinde saydıklarını söyledi.

1935 yılında kadınların 395 sandalyeli mecliste yüzde 4,6 oranıyla temsil edildiklerini ancak bu oranın 2004 yılında 550 sandalyeli mecliste yüzde 4.36 olduğunun altını çizen Emirzeoğlu, "Kadınların seçme ve seçilme hakkını Türkiye’den daha sonra elde ettiği pek çok ülkede, siyaset ve karar mekanizmalarına kadınların eşit katılımı yolunda özel önlemler alınarak kadının temsiliyet gücü artırılmıştır. Ülkemizde ise bu yolda geri gidilmiştir. Bu açıdan Türkiye, kadınların seçilme hakkını kullanmaları bakımından dünyanın en geri kalmış ülkelerinden biri konumunda olup 119 ülke arasında 103. sırada bulunmaktadır" dedi.

Kabine’de bir kadın bakanın bulunduğunu ifade eden İnci Emizeoğlu, "Bakanlar Kurulu’nda sadece bir kadın bakan vardır. Buna karşın Türkiye’de halen bir kadın vali yoktur. Yerel yönetimlerde durumumuz daha kötü durumdadır. 2004 Yerel Seçimleri’nde 25 kadın, belediye başkanlığını kazandı. Bu çok az bir rakamdır. Bütün bunlar ülkemizde kadınların siyasette eksik temsiliyetinin bir göstergesidir" diye konuştu.

"Kendi yaşamları hakkında verilen kararlara katılmadıkları bu durum devam ettikçe, kadınlarımızın yaşadığı ağır sorunlar da sürüp gidecektir" diyen Emirzeoğlu, "Türkiye, bu eksik demokratik temsil sorununu çözmeden çağdaş, demokratik ve gelişmiş bir ülke olamaz. Anayasa’nın 10. maddesi ’Devlet her alanda kadın erkek eşitliğini sağlamakla yükümlüdür’ der. Buna istinaden kadınların temsil edilmesindeki eşitsizliğin ortadan kaldırılmasını, bunun için de Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasaları’nda gerekli değişikliklerin yapılması gerekmektedir" şeklinde konuştu.
Türkiye’de kamu ve özel sektörde önemli mevkilerde görev yapan kadınların oranının yüzde 35 olduğunu ifade eden Emirzeoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"Türkiye son derece değerli bir kadın potansiyeline sahiptir. Kamu ve özel sektörde önemli görevler yapan kadınların oranı %35’in üzerindedir. Ülkemizin siyasi kurumları, parlamentosu bu yetişmiş kadın potansiyelinden, onların bilgi, tecrübe ve becerilerinden yararlanamamaktadır. Halbuki ülkemizin demokrasiyi sağlamlaştırmak ve ekonomik gelişmesini hızlandırmak yolunda kadınların katkısı ve bakış açısına ihtiyacı vardır. Bunun için de kadınların seçilmesi ve yönetmesi gerekmektedir. Kadınlarımıza hak ettikleri temsil ve katılım olanağın sağlanması için gerekenler yapılmalıdır."

TRABZON (İHA) -
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2004 Pazar 11:46:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?