3
Mayıs
2024
Cuma
TRABZON

Kalfaoğlu, kutlamalara katılmadı

19. Ahilik Kültürü Haftası, bu kültürün kurucusu Ahi Evren Dede'nin mezarının bulunduğu Trabzon'da çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. 

Kutlamalar çerçevesinde sabah Trabzon Valiliği önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk konularak saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra Trabzon'daki Ahilik Haftası kutlamalarını organize eden Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, Ahilik hakkında bir konuşma yaptı. 

Ahiliğin, Anadolu'da 13. asırda ahlakla sanatın uyumlu birleşiminden doğduğunu ve Trabzon'da medfun Ahi Evren Dede tarafından kurulduğunu belirten Çelikus, bu anlayışın temelinde kardeşlik, birlik ve beraberlik olduğunu söyledi. Ahiliğin temel misyonunun ahlaklı fertler yetiştirerek mükemmel topluluklara ulaşmak ve bu şekilde insanlara ve insanlığa hizmet etmek olduğunu kaydeden Çelikus, "Ecdadımız 7 asır önce bu kültürle tanışmıştır. Bizler de o neslin devamı olarak kendi öz kültürümüze sahip çıkma mecburiyetindeyiz. Bugünün Türkiye'sinde sorunlara köklü çözüm yolu bulmamız ancak bu şekilde mümkün olabilir" diye konuştu.
Törene katılanlar daha sonra 19. Ahilik Kültürü Haftası etkinlikleri çerçevesinde Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir'in de katılımıyla Boztepe'deki Ahi Evren Dede'nin mezarını ziyaret ederek dua ettiler. Ahilik Kültürü Haftası kutlamalarına gün içinde çeşitli etkinliklerle devam edilecek. 

Öte yandan Trabzon'daki kutlamaları ESDER'in organize etmesine tepki gösteren Trabzon Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (TESOB) Başkanı Halil İbrahim Kalfaoğlu, kutlamaların sabahki bölümüne ve Ahi Evren Dede Türbesi ziyaretine katılmaması dikkat çekti.
iha
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2006 Pazartesi 15:01:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?