30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

Kalp hastalıklarından ölümler artacak

Türkiye'de önümüzdeki 10 yıl içinde kalp hastalıklarından ölümlerin artacağı belirtildi.

Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Sefer Usta, kalp damar hastalıkları ölümlerinde metabolik sendrom denilen iyi kolestrol düşüklüğü, trigiliserid, şişmanlık ve tansiyon yüksekliği ile şeker hastalığının etkili olduğunu söyledi. Yapılan araştırmalarda, bu 5 eğilimin Türk toplumunda yüksek düzeylerde görüldüğünü belirten Dr. Usta “Bu nedenle kalp damar hastalıklarında yoğun artış var.

Kolestrolün düşük olması, o insanın kalp hastası olmayacağı anlamına gelmez. Kolestrol yüksekliği olmadan da insanlar kalp hastası olabiliyor, yaşamlarını ani krizle yitirebiliyorlar. Şişman, sigara ve alkol kullanan, iyi kolestrolü yüksek, ancak trigliseridi yüksek olan da kalp hastası olabilir. Türkiye'de 300 binin üzerinde kalp hastası var. Akdeniz ve Ege'de kalp damar-damar hastalığı daha düşük. Akdeniz mutfağında katı yağ kullanımı yok. Bu nedenle kalp hastalığı görülme oranı daha düşük düzeylerde” dedi.

Hastalığın kalıtsal ve çevresel faktörlerin de etkisi olduğuna dikkat çeken Dr. Sefer Usta, ”Avrupa ve Amerika'da insanların kolestrol ve trigiliserid değerlerinin, Türk toplumuna oranla daha yüksek. Ancak bizde ölümler daha fazla. Bunda kalıtsal ve çevresel faktörlerin de etkisi var. 10 yıl içinde ölümler ve hasta sayısı önemli ölçüde artacağını tahmin ediyoruz. 30-40 yaşları arasında kilo artışı çok fazla. Birey 40 yaşını aştığında karşımıza kalp hastası olarak çıkıyor. İnsanlar en verimli çağları olan 40 yaşında kalp hastası oluyor” diye konuştu.

Dr. Usta, beslenme alışkanlığının da kalp hastalıkları tetiklediğini kaydederek şu uyarılarda bulundu: “Uzun ömürlü olmak için beslenme alışkanlıklarında ve yaşam tarzında değişiklik yapmak şart. Stresli yaşam, sigara, alkol gibi alışkanlıklardan uzak durulması gerekir. Özellikle katı yağlardan ve kırmızı etten oluşan alışkanlıkların terk edilmesi gerekir. Şişmanlar zayıflamayı denemeli. Kalori kısıtlaması yapmalı. Hayvansal kökenli yağlardan uzak durulmalı. Sıvı yağlar tercih edilmeli. Haftada en az 4 kez birer saat yürümeli. Asla ve asla sigara kullanılmamalı. 20 yaşını geçenler yılda bir kez kan yağlarını baktırmalı, ailede risk faktörü varsa o kişi yaşamına daha dikkat etmeli. 40 yaşına kadar 5 senede bir kontrol öneriyoruz. 40 yaşından sonra kontrol sayısı arttırılmalı.”

iha
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2007 Cumartesi 13:45:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hasan veyis IP: 85.3.214.xxx Tarih : 23.09.2007 19:30:56

iste Trabzon un yetistirdigi insan gibi insan doktor gibi doktor.Kendisine basarilarinin devamini diliyorum.Trabzon insaallah herseyi cabuk tükettigi gibi bu altin cocugunu da tüketmez ve Trabzon halki kendisinden yillarca doktor ve insan olarak faydalanabilir.Kardesim sana yolun acik olsun diyorum allah ve seni sevenler her zaman senin yaninda olacaktir diyorum.Buradan degerli ailene ve sana ömür boyu saglik mutluluk ve huzur dolu günler diliyorum.Meslek hayatinda da basarilarinin devamini yüce yaradan dan niyaz ediyorum. Sevgilerimle en yakinda görüsmek üzere Isvicreden bir dost Hasan