5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

Kamera önünde aşılandı

DOMUZ GRİBİ AŞISI

Trabzon İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Halit Çınarka ile yardımcıları kamuoyunda istenmeyen spekülasyonları önlemek ve domuz gribinden korunmak amacıyla domuz gribi aşısı oldu.

Makam odasında basın mensuplarına açıklamada bulunduktan sonra yardımcılarıyla birlikte virüse karşı aşı olan Dr. Halit Çınarka, konuyla ilgili gerekli tedbirlerin alındığını belirtti.

Trabzon'a geçen hafta 6 bin 500 doz aşı geldiğini ve bu aşıların ilk etapta hacılar ile sağlık personeline uygulanacağını anlatan Çınarka, öğrencilere ise bu ay sonu itibariyle aşı yapılacağını söyledi. Trabzon'da şu ana kadar bir üniversite öğrencisi dışında teyit edilen başka domuz gribine rastlanmadığını belirten Uzman Dr. Çınarka, şöyle konuştu: "Domuz gribi salgınına karşı il sağlık müdürlüğü bünyesinde bir pandemi koordinatörlüğü, hastanelerde bazı birimler kuruldu. Bir salgın olan H1N1 virisü konusunda, Sağlık Bakanlığı'nın bir başka teşkilatı olarak İl Sağlık Müdürlüğü'nün yanı sıra valilik gerekli tedbirleri aldı. Şu ana kadar sadece bir üniversite öğrencisi dışında teyit edilmiş bir domuz gribine rastlanmadı."

Trabzon'a 6 bin 500 doz aşı geldiğini ve bu aşıların hacılar ile sağlık personeline uygulandığını anlatan Uzman Dr. Çınarka, şunları söyledi: "İlk olarak 90 kişilik bir hac kafilesi aşılandı. Ben de aşıyla ilgili kamuoyunda istenmeyen spekülasyonları önlemek ve korunmak için aşı oluyorum. Bundan sonra da diğer sağlık teşekküllerinde aşılar devam edecek. Ay sonunda öğrencilerle ilgili aşılar ilimize ulaşmış olacak."

Halit Çınarka, aşı olup olmama ve aşının yan etkileri konusunda gereksiz bir spekülasyon yapıldığını anlatarak H1N1 virüsünün öldürücü olduğunu hatırlattı. Sağlık Bakanlığı'nın halkını düşünerek ülke nüfusunun yarısı olan çocukların tamamına yakınını aşılamayı düşündüğünü belirten Çınarka, ''Aşı üzerinden gereksiz spekülasyon yapılıyor'' dedi.

El birliği ile salgının üstesinden gelineceğini ifade eden Çınarka, sözlerine şöyle devam etti: ''Bu aşı, bazı Avrupa ülkelerinde Türkiye'den önce yapıldı. Şu aşamada istenmeyen kötü etkiler yakın zamanda olmadı. Ama aşıların hepsinde olabileceği gibi bu aşıda da aşı uygulanan alanda kızarıklık, şişlik ile hastada hafif kırgınlık görülebilir, ama bunlar aşının yapılmaması gerektiğini düşündüren hadise değil.''

H1N1'in öldürücü, aşının ise koruyucu olduğunu belirten Uzman Dr. Çınarka, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Kızamık ve çocuk felci olayları artık Türkiye'de yaşanmıyor. Bunun nedeni aşıdır. Domuz gribiyle ilgili de olumsuz bir durumla karşılaşmamak için aşı olmak lazım.''

Türkiye'ye gelen aşıların üç firma tarafından üretilen aşılar olduğunu belirten Çınarka, bu firmaların dünya çapında büyük, bu güne kadar aşı üretmiş ve kendi ölçeklerinde dünyanın en büyük firmaları olduğunu sözlerine ekledi.

Halit Çınarka ile yardımcıları daha sonra sırayla aşı oldular.

DOMUZ GRİBİ AŞISI
DOMUZ GRİBİ AŞISI
İHA
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2009 Salı 13:26:04
Güncelleme :3 Kasım 2009 Salı 18:19:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?