1
Mayıs
2024
Çarşamba
TRABZON

Kamyoncuların 'gümrük' isyanı

Trabzon’da bir grup kamyon sürücüsü Gürbulak Sınır Kapısı’ndaki keyfi uygulamaların kendilerini mağdur ettiğini belirterek, yetkililerden gümrüklerde işleri geciktiren bu tür keyfi uygulamalara biran son verilmesini istediklerini ifade etti.

Türkiye ile İran arasındaki geçişi sağlayan Gürbulak Sınır Kapısı’ndaki işlemlerden şikayet eden bir grup kamyoncu, kapının İran tarafında gümrük işlemlerinin kısa sürede halledilmesine rağmen, Türkiye tarafında bu işlemlerin uzun tutularak mağdur edildiklerini söyledi.

Bu duruma yetkililerin biran evvel çözüm getirmesini isteyen kamyoncular, "Türk vatandaşı olmamıza rağmen Türkiye gümrüğünde, kendi topraklarımızda keyfi uygulamalar nedeniyle günlerce bekletilerek perişan oluyoruz. Biz bu vatanın evladı değil miyiz. Eksi 30 derece soğukta bekliyoruz, arabalarımız donuyor. Gümrüğün 24 saat açık olması gerekirken memurlar keyfi bir uygulamayla iki saat çalışıyorlar. Türk tarafında iki gün süren gümrük işlemleri, İran tarafında bir saatte hallediliyor. Gümrüktekiler çalışmazsa biz nasıl çalışalım? Biz çalışmazsak ticaret nasıl gelişir? Yetkililer bu keyfi ve olumsuz uygulamaya bir an önce son versinler" diye konuştu.

Hiçbir resmi dayanağı olmadan kendilerinden para toplandığını ileri süren kamyoncu esnafı, gümrüklerde kendilerine iyi davranılmadığını kaydederek, "Gümrükte bizi koyun gibi sıraya sokuyorlar. Sonra elinde sopalı bir çoban, herkesten 1 YTL alıyor. Bizim de hiçbir güvencemiz olmadığından mecburen parayı vermek zorunda kalıyoruz. Gümrük kapısında şikayetimizi dile getirecek yetkili bulamıyoruz. Bulsak bile ’gidin kime şikayet ederseniz edin’ şeklinde cevap alıyoruz. Sesimizin biran önce duyularak mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2005 Çarşamba 16:16:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?