5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

Kanser korkutmaya devam ediyor

Trabzon’da kadınlarda en çok meme kanseri, erkeklerde ise en çok akciğer kanserinin görüldüğü bildirildi.


Konuyla ilgili bir açıklama yapan Özel İmperial Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Nihat Cihanyurdu, bir süre önce Sağlık Bakanlığı’nın Karadeniz Bölgesi’nde kanser ve kanser risk faktörleri araştırmasında bulunduğunu hatırlattı. 1986 yılında Çernobil faciası olarak bilinen ve spekülatif haberlere de yol açan gelişmelerden sonra son 10 yıllık kayıtlar ve 20 bin aile üzerinde inceleme yapıldığını kaydeden Dr. Nihat Cihanyurdu, “Edirne ve Rize’den elde edilen bulgular Isparta ile karşılaştırıldığında Karadeniz Bölgesi’ndeki kanser sıklığı Isparta’dan fazla değildi. Kanser oranının artmasına büyük ölçüde. kayıtların çok daha titiz tutulması ve teşhis yöntemlerinin artmasından kaynaklanmaktadır. Tabii ki kanserojenlerin, genetik faktörlerde önemli yer tutmaktadır” dedi.
Trabzon’da kadınlarda en çok meme kanseri görüldüğünü belirten Dr. Nihat Cihanyurdu, “Trabzon’da kadınların yüzde 18’nde meme kanseri, erkeklerde ise yüzde 27.4 ile akciğer bronş kanseri ilk sırayı almaktadır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre tüm dünyada 2010 yılında en ölümcül hastalığın kanser olacağını bildirmektedir. Şu anda dünyada 5 milyon kanserli, 2030 yılında 75 milyon olacak. Türkiye’de her yıl 145 bin kanser teşhisi konulmakta ve bunun yaklaşık 100 bini pasif veya aktif sigara içimine bağlıdır. ABD ve Avrupa’da kanser azalmaya meyilli iken Türkiye’de yüzde 3-6 artış göstermektedir” diye konuştu.


Dr. Nihat Cihanyurdu, kanserde erken teşhisin çok önemli olduğunu ifade ederek “49 yaşından sonra 2 yılda bir mamografi ile meme kanseri yok edilebiliyor. 35 yaş üstü bayanlarda cervical smear ile rahim ağzı kanseri yüzde 80 yok edilebiliyor. 50 yaş üstünde gaita tetkiki ile kanama bakılarak bağırsak kanseri erken teşhisi yapılabiliyor. Dünyada her yıl 50 bin meme kanseri tesbit ediliyor ve bunların yüzde 80’inde geç kalınıyor” şeklinde konuştu.


Kansere yakalanmamak için bol sebze ve meyve tüketmenin önemine dikkat çeken Dr. Cihanyurdu, “Sigara ve alkolden uzak durmak, erken teşhis ve testler için gerekli özeni göstermemiz herkesin yararınadır” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2009 Cuma 15:02:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?