2
Mayıs
2024
Perşembe
TRABZON

Kanserde umut verici gelişmeler

Hacattepe Üniversitesi (HÜ) Onkoloji Enstitüsü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İbrahim Güllü, kanser tedavisinden erken teşhisin çok önemli olduğunu belirterek, son 20 yılda gelişen tekniklerin yardımıyla yapılan çalışmalarda bazı kanser türlerinde tedavi oranının yüzde 80’lere kadar çıktığını söyledi.

Trabzon Tabipler Odası tarafından 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla düzenlenen etkinlikler kapsamında Hacattepe Üniversitesi (HÜ) Onkoloji Enstitüsü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İbrahim Güllü, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi’nde ’Kanserde Gelecekteki Tedaviler’ konulu bir konferans verdi.

Kanser hastalığının dünyada ölüm nedenleri arasında kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını söyledi. Kanser hastalığının tedavisinde erken teşhisin uygulanacak tedavinin başarıya ulaşmasında çok önemli bir rol oynadığını ve son yıllarda bu alanda çok ciddi gelişmeler yaşandığını kaydeden Güllü, "Onkolojinin tıpta en dinamik bilim dallarından biridir. Son yıllarda bu alanda her geçen gün yeni gelişmeler yaşanıyor. 1980’li yıllarda bazı kanser türlerinde iyileşme oranı yüzde 30-40 dolayında iken son 20 yıl içinde gerçekleştirilen çalışmalar sonucu bugün bu oran özellikle lenfoma, lenf bezi, meme, testis ve sindirim sistemi kanserlerinde yüzde 80’lere kadar çıkmıştır. Bu gelişmeler doğrultusunda pek çok kanser türünün önümüzdeki yıllarda tamamen tedavi edilebileceğini söyleyebiliriz’’ diye konuştu.

Kanser tedavisinde yaşanan gelişmeler yeterince kamuoyuna duyurulmadığını bildiren Güllü, ’’İnsanlar kansere çare arayışında tedavi için farklı yöntemlere başvurabiliyor. Kansere tıbbın dışında çare aramak yanlış, bir o kadar da tehlikelidir. Kanserde gen ve aşı tedavisi için yoğun çalışmalar yapılmaktadır. Henüz laboratuar aşamasında olan bu çalışmalar gelecek açısından çok umut verici gelişmelerdir" dedi.

Son günlerde Çernobil Faciası’nın ardından Karadeniz Bölgesi’nde kanser vakalarının arttığı ile ilgili söylentilere de değinen etkileri konusuna da değinen Prof. Dr. İbrahim Güllü, kanser vakalarında yalnızca Karadeniz Bölgesi’nde değil, dünya genelinde bir artış olduğunu, Karadeniz Bölgesi’ndeki bu artışı Çernobil’e bağlayabilmek için yeterince verinin bulunmadığını ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Mart 2005 Cuma 18:00:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ayfer SÜRÜCÜ IP: 88.229.94.xxx Tarih : 10.12.2007 12:14:24

ben bir kanser hastasıyım ayfer sürücü-mide ca c16 taşlı yüzük korsinomu gelişmeler çok güzel ama benim şikayetçi olduğum bir konu kanser türleri hakkında bilgi veriliyo ama halkın anlayabileceği dilde verilse çok sevinirim.kanser türleri hakkında bilgi istiyorum özellikle kendi hastalığım hakkında derler ya önce can sonra canan kendimi düşünüyorum bende birde gelişmeler hakkında nasıl bilgi alırım beslenmeme özen gösteriyorum ama bazanda bıkkınlık geliyor moralim çok iyi çoğu zaman bunu desteklemek için ne yapabilirim bana bilgi verirseniz çook sevinirim kolay gelsin.saygı ve sevgiyle kalın