2
Mayıs
2024
Perşembe
TRABZON

Karadeniz Alabalığı üretim projesi start aldı

Bölgesi'ne özgü bir balık türü olan ve nesli son derece azalan Karadeniz Alabalığının, Su Ürünleri Merkezi Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen proje kapsamında üretimi yapılıyor.
Japon Uluslararası İşbirliği Kuruluşu (JİCA) uzmanlarının da katıldığı 'Karadeniz'de Balık Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi' kapsamında Trabzon Su Ürünleri Merkezi Araştırma Enstitüsü'nde yetiştirme denemeleri yaptıklarını belirten Enstitü Müdür Yardımcısı Erdal Üstündağ, Karadeniz Alabalığının denizde beslenip büyüyen ve yumurtalarını bırakmak için tatlı sulara giden bir balık türü olduğunu söyledi. Bu balığın yetiştirilmesi kapsamında 1998-2001 yılları arasında sürdürdükleri çalışmalarda doğal ortamdan yakaladıkları anaç balıklardan yumurta ve yavru elde ettiklerini kaydeden Üstündağ, "Elde edilen bu yavru balıkların yem adaptasyonunu gerçekleştirerek deniz ve tatlı su ortamında büyümelerini takip altına aldık. 2001 yılında başlattığımız proje çalışmaları ile de Karadeniz Alabalığının kültür özelliklerinin geliştirilmesi ve alabalık üreticilerinin Gökkuşağı Alabalığı ile birlikte bu türün de yetiştiriciliği de yapabilmeleri için bir anaç stoku oluşturduk" dedi.
Trabzon İl Özel İdaresi'ne ait olan ve enstitü tarafından kiralanarak araştırma amaçlı kullanılan Maçka Altındere Tatlısu Üretim Tesisleri'nde 800 civarında anaç balık stoklandığını ifade eden Üstündağ, "Yapılan deneme çalışmalarında başarılı olduk. Bu tesislerde elde ettiğimiz balıkları deneme amaçlı olarak doğaya bırakıyoruz. Bu balıklardan 2003 üretim sezonunda 300 bin yavru balık elde ettik ve bunları doğal ortamlarına bırakarak yetişmelerini ve uyumlarını takip ettik. Bu balıklar denizde beslenip büyüyen ve yumurtalarını bırakmak için tatlı sulara giden özellikteler. Karadeniz Alabalığı için en uygun üretim alanlarının hangisi olduğunu tespit etme çalışmalarımız sürüyor" diye konuştu.
Üstündağ, projeyi ticari değil, bilimsel amaçlı olarak yürüttüklerini belirterek "Biz araştırma merkezinde bilimsel çalışmalar yapıyoruz. Burada yetiştirdiğimiz balıkları üreticilere vererek onların da yetiştirici olmasını hedefliyoruz. Yaptığımız çalışmaların bölgeye ekonomik anlamda olumlu yansımaları olabilir; ancak biz araştırma merkezi olarak bunun ticari kısmıyla değil, bilimsel kısmıyla ilgiliyiz" şeklinde konuştu
iha-trabzon
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2004 Cumartesi 16:02:57
Güncelleme :10 Temmuz 2004 Cumartesi 16:07:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?