5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

Karadeniz çileği tarlada satılıyor

Trabzon'un Vakfıkebir ilçesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile İl Özel İdaresi'nin destekleri ile kurulun çilek bahçelerinden hasat edilen ürünler pazara gitmeden satılıyor.

Vakfıkebir Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarım danışmanı Osman Sağlam, ilçede 2013 yılı çilek üretiminin başlaması nedeniyle bir açıklama yaptı.

Sağlam, "Karadeniz Bölgesi'nde ürün çeşitliliğini artırabilmek için çok çalışmalar yaptık. Trabzon İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'müzün İl Özel İdaresi desteği ile çilek bahçeleri tesis ettik. Bu kapsamda 44 bin adet Fortuna çeşidi çilek fidelerinden oluşan bahçeler oluşturduk. 2012 yılı Temmuz- Ağustos döneminde oluşturduğumuz bahçelerde şimdi hasada başladık. Üreticilerimiz bu tür çalışmalarda memnun olduklarını ifade ediyorlar. Biz böyle bir çalışma yaparken öncelikle kıyaslama yapmak zorundayız. Üreticilerimize bu işin rantabl olduğunu anlatabilmemiz için kıyas yapmamız gerekiyor. Ana ürünümüz fındık olduğu için fındıktan da bahsetmek istiyorum. Fındık bizim en büyük ihracat kalemimiz ve ondan vazgeçmemiz mümkün değil. Ancak birkaç dönümlük fındık bahçelerde daha fazla gelir getirebilecek çalışmalarımız var. Bunlardan bir tanesi de çilek. Çilekte bir dekara yaklaşık 6 bin adet fide desteği veriyoruz ve fidelerimizin tamamı hibe şeklinde. Diğer girdilerini ise üreticilerimiz karşılıyor. Bir dekar alanda 100 ila 150 kilo fındık elde edildiğini düşünürsek çileğin geliri çok daha fazla. Bir dekardan 2 ila 2,5 ton çilek alınabiliyor. Ayrıca bu bahçelerde fide de üretiyoruz. Yaklaşık bir dekara dikilen 6 bin fideden 4- 5 bin tane de fide alabiliyoruz. Tanesini 0,70 kuruştan sattığınızı düşünürseniz 3 bin 500 TL'lik gelir getiriyor. Çileğin kilogram fiyatı da 5 ila 6 TL arasında. Bu durumda çilek, fındığa göre bire on daha karlıdır." diye konuştu.

CHA
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2013 Salı 17:25:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?