30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

Karadeniz kadınının değişmeyen kaderi

Havaların ısınmasıyla birlikte Karadenizli kadının tarlalarda çalışma zamanı da geldi. 

1950'lerde başlayan göç hareketleri sonucu erkeklerin büyük şehirlere gitmesiyle bağ, bahçe ve tarlalarla ilgilenmek zorunda kalan Karadenizli kadının statüsü 21. yüzyıla rağmen değişmedi. Her yaz döneminde tarla ve bahçelerde çapa ve sürüm yapan kadınlar, havaların ısınmasıyla birlikte yine ellerinde kazma ve orakla çalışmaya başladı. Mısır ve fasulye ekimi için tarlaları hazır hale getirmeye çalışan kadınlar, bir yandan da fide bakımı yapıyor. 

Bu arada Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Şehir ve Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Işık, 'Kadın Atlası' adlı raporunda, Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki kadın nüfusunun yüzde 80'inin 'ücretsiz aile işçisi' olduğunu belirtti. Bu durumda 10 kadından 8'inin ekonomik yaşama aktif katkıda bulunduğunu kaydeden Doç. Dr. Işık, "Sosyal yaşamda çalışan nüfusun yüzde 45'ini de kadınlar oluşturuyor" dedi. 

Bölgede kadın nüfusunun önemli bir bölümünün okuma yazma bilmediğini de dile getiren Işık, "Doğu Karadeniz Bölgesi'nde okuma-yazma bilmeyen kadın oranı Sinop, Ordu ve Rize'de yüzde 30, Giresun'da yüzde 35, Samsun, Trabzon ve Artvin'de yüzde 25 seviyelerinde bulunuyor" açıklamasında bulundu.
iha
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2007 Salı 14:18:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
rasim aydın IP: 88.241.248.xxx Tarih : 25.04.2007 08:15:03
karadeniz in güzelliğine yakışmıyor ama yabacak birşey yok aslında karadeniz kadınları alışmış ben kendimden örnek vereyim annem babam yanlız kaldıkları halde mümgün deyil brakmaları onlar icinse böylesi yaşamak zevk veriyormuş karadenız kadını karadeniz ekonomisine verdiği kadkıda tardışılır iyi günler.İSKENDERLİ-TONYA