30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

Karadeniz Oyunları'nda terör alarmı

TRABZON'da 2- 8 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek olan 1'inci Karadeniz Oyunları’nın terör örgütü tarafından sabote edilmesi olasılığına karşı kent çevresinde sıkı güvenlik önlemleri alınıyor. Terör örgütü PKK’nın Trabzon genelinde eylem yapabileceği istihbaratını alan emniyet güçleri, özellikle yabancı kafilelerin konaklayacağı binalar ve karşılaşmaların yapılacağı alanların çevresinde adeta kuş uçurtmayacak.


Yıllardır Doğu Karadeniz Bölgesi’ne ve özellikle Trabzon’a sızmak için birçok eylem yapan, ancak bugüne kadar başarılı olamayan PKK terör örgütüne bu yöndeki en büyük darbe 27 Ağustos 2005’te Trabzon’un Maçka ilçesinde vurulmuştu. Maçka’da bir alışveriş merkezinde bombalı eylem yapmaya hazırlanan 3 PKK’lı terörist, şüphe üzerine kendilerine kimlik kontrolü yapmaya hazırlanan güvenlik güçlerine ateş açmış ve ilçe merkezindeki dağlık araziye saklanmışlardı. Gece boyunca kuşatma altında tutulan alana sabah düzenlenen operasyonda 1 terörist ölü, 2 terörist de sağ olarak ele geçirilmişti. Ölen teröristin Suriyeli olduğu belirlenirken, sağ yakalanan teröristler vatandaşlar tarafından linç edilmek istenmişti. Teröristlerin ilçe dışında gizledikleri yerde 2.5 kilogram C - 4 tipi plastik patlayıcı, 2 kalaşnikof tüfek ve 2 el bombası bulunmuştu.

Bu olayın ardından özellikle yaz aylarında bölgede terör örgütüne karşı yapılan operasyon ve arazi taramaları sıklaştırılmış, zaman zaman temas sağlanmıştı. Son olarak 19 Haziran 2007’de Gümüşhane’nin Melikli Yaylası’nda devriye gezen komandolara ateş açan teröristler Jandarma Komando Er Basri Arslan’ı şehit etmiş, er Muhammet Karaman’ı ise yaralamıştı.

AKYÜREK'TEN İNTİKAM UYARISI

Bölgede 5 kişilik PKK’lı bir grubun dolaşması ve başka hücrelerin de olabileceğinin istihbaratının alınması, 2 Temmuz’da başlayacak 1'inci Karadeniz Oyunları öncesi güvenlik güçlerini teyakkuza geçirdi. Trabzon’da 7 Haziran’da İçişleri Bakanı Osman Güneş başkanlığında yapılan Seçim Güvenlik Toplantısı’na katılan Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, toplantı sonrasında Trabzon Emniyet Müdürü Arif Akkale ile istihbarat ve terörle mücadele ekipleriyle bir araya geldi. Eski Trabzon Emniyet Müdürü olan Akyürek, PKK terör örgütünün 2005 yılında öldürülen ve yakalanan 3 teröristin intikamını almak için bölgeye geleceği istihbaratının birimlere ulaştığını ve önlemlerin buna göre sıkılaştırılması gerektiğini vurgulamıştı.

Gümüşhane’de şehit edilen askerden sonra Giresun’un Şebinkarahisar İlçesi ve kırsalı ile Trabzon’un giriş ve çıkışları gözetim altına alınarak zaman zaman arama ve kimlik kontrolü yapılmaya başlandı. PKK’lı terörist grubun üzerinde çok miktarda C - 4 tipi patlayıcının olduğunun bilgisine ulaşıldı. Patlayıcıların idam edilen dönemin Irak lideri Saddam Hüseyin tarafından Kürt peşmergelere karşı kullanılan Polonya yapımı C - 4 tipi patlayıcılar olduğu belirtildi. ABD’nin Irak’ı işgalinden sonra kaybolan çok sayıda silahın ve patlayıcının PKK terör örgütünün eline geçtiği biliniyor.

ATALAY DA UYARDI

Karadeniz Spor Oyunları hazırlıkları Trabzon’da tüm hızıyla devam ederken Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay her basın toplantısında şehirde bir terör eyleminin yapılmasından korktuklarını dile getiriyor. Atalay, “Güvenlik önlemlerinin azami seviyede olması gerekiyor. Son zamanlarda artan sabotaj eylemlerinin sporu kana bulamasını istemiyorum. En ufak bir sızmaya müsaade edilmemeli. Burada bir çok ülkeyi misafir ediyoruz. Bu sebeple polisimiz ve jandarmamıza büyük iş düşmektedir” dedi.

Son istihbaratları da değerlendiren Trabzon Emniyeti, oyunlar için büyük bir güvenlik projesi hazırladı. Bu proje kapsamında 600 polis memuru oyunların yapılacağı stadyum içi ve çevresinde güvenlik ağı oluşturacak. Ankara’dan özel olarak getirtilen 6 adet K - 9 bomba arama köpeği oyunların yapılacağı tesisleri bomba uzmarlarıyla birlikte didik didik arayacak. Her hangi bir saldırı öncesi ve sonrasında takibin güçlendirilmesi amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü’nden bir adet helikopter de getirilmesi planlanıyor. Kent genelinde de geniş çaplı güvenlik tedbirleri alındı. Resmi dairelere öğle tatillerinde ve mesai saatleri dışında giriş çıkış yasaklandı. Gümüşhane kırsalında görülen PKK’lı 5 teröristin fotoğrafları da her yere dağıtılıyor.

Trabzon’da 2 - 8 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek 1'inci Karadeniz Oyunları’na, 12 ülkeden yaklaşık bin 500’ü sporcu olmak üzere 3 bin kişi katılacak. Kafileler, cumartesi günü Trabzon’a gelmeye başlayacak.



Hürriyet internet
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2007 Perşembe 11:38:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?