4
Mayıs
2024
Cumartesi
TRABZON

Karadeniz'i sanayileşmiş ülkeler kirletiyor

Doğu Karadeniz Çevre Platformu (DOKÇEP) Genel Sekreteri Mustafa Yazıcı, Karadeniz'deki kirlenmenin asıl sorumlusunun başta Almanya olmak üzere Tuna havzasındaki sanayileşmiş ülkeler olduğunu söyledi. 

DOKÇEP Genel Sekreteri Mustafa Yazıcı, 31 Ekim Uluslararası Karadeniz Günü etkinlikleriyle ilgili Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Giderek ölü deniz haline gelen Karadeniz'in suyu, toprağı ve havasıyla bir çevre kirlenmesi felaketiyle karşı karşıya olduğunu belirten Yazıcı, Karadeniz'deki kirliliğin başta sanayi atıkları olmak üzere evsel ve petrol atıklarınca oluşturulduğunu kaydetti. 

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu Karadeniz'e kıyısı olan 6 ülkenin, Karadeniz'deki kirlilikteki payının yüzde 30 civarında olduğuna dikkat çeken Yazıcı, "Yüzde 70 oranındaki asıl kirlenme ise Tuna Nehri'nden kaynaklanmaktadır. Tuna havzasındaki kirliliği oluşturan 18 ülkenin başını da Almanya ve Avusturya gibi ülkeler çekiyor. Görünen o ki gelişmiş ülkeler çevresel sorunlardan kurtulmak için Karadeniz'e çöplük gözüyle bakmaktadır" dedi. 

Karadeniz'deki kirliliğin önünün ancak köklü çözümlerle alınabileceğini savunan Yazıcı, bu anlamda sorumluluğu bulunan her ülkenin kendi alanında çözüm üretmesi gerektiğini söyledi. Yazıcı, "Bu eşsiz su kaynağında giderek artan kirliliği önlemek ve sürdürülebilir bir yaşam kaynağı olarak kullanımını sağlamak için tek tek ülkelerin kapasitesini aşan durumlarda, artan bir duyarlılıkla organize edilecek ortak bir çabaya gereksinim vardır" diye konuştu. 

DOKÇEP Genel Sekreteri Yazıcı, konuşmasının sonunda bu yıl 10.su düzenlenecek olan Uluslararası Karadeniz Günü çerçevesinde yapılacak etkinliklerle ilgili bilgi verdi.
iha
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2006 Perşembe 16:18:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?