5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

Karadeniz'in ilk takı fuarı açıldı

Gold Expo 1. Karadeniz Kuyumculuk, Mücevher, Takı ve Saat Fuarı bugün Dünya Ticaret Merkezi’nde açıldı.

Vali Yardımcısı Azim Mercan, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Osman Neçip Sevinç ve çok sayıda davetlinin katıldığı fuarda mankenler tarafından takı ve mücevher defilesi yapıldı.

2-4 ekim tarihleri arasında açık kalacak olan fuarla ilgili konuşan
Trabzon Vali Yardımcısı Azim Mercan, fuarın en önemli özelliğinin sektörün ilk kez Karadeniz’de ve Trabzon’da tek çatı altında birleşmesi olduğunu vurgulayarak, “ İlimiz ve ülkemiz ticaretinin gelişmesine çok önemli katkı sunacak olmasını bekliyoruz. İlimizin bu sektörde ülke düzeyinde önemli bir yeri vardır. Tarih boyunca bu özelliğini koruyan ilimiz bundan sonra da bu sektörü daha da güçlü kılacaktır. Bu organizasyonla sektör içerisinde yeralan firmalarla, kuyumcu esnafı bir araya gelecek ve aralarındaki ticarete ivme kazandıracaklardır “ dedi.

Vali Yardımcısı Azim Mercan, bu organizasyon ile Trabzon’a özgü takı ve el sanatlarını, ulusal ve uluslar arası arenada, tanıtma fırsatı bulunduğunu da ifade ederek “Hasır, telkari ve kazaziye sadece Karadeniz’in değil, Türkiye’nin yaşatılması gereken ve tanıtılması gereken en önemli el sanatları arasında yer almaktadır. Fuar, bu alanda, önemli bir misyona sahip olacaktır. Trabzon Valiliği olarak bizlerde bu değerli ve geleneksel el sanatlarının yaşatılması ve nesilden nesile aktarılabilmesi için gerekli olan tüm desteği vereceğiz.”şeklinde konuştu.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, sektörel fuarcılığın Trabzon’da bölgeye kazandırılması için oda olarak çalışmaların devam ettirildiğini belirterek “Bu sektör fuarına Trabzon halkının desteğini bekliyoruz. 3 gün açık kalacak fuara herkesin izlemesini tavsiye ediyorum” diye konuştu.

Trabzon Kuyumcu ve Saatçılar Odası Başkanı Musa Başak ise fuarda yaptığı konuşmada, sektörün Trabzon’daki gücünü ortaya koydu. Karadeniz'de kuyumculuğun genellikle vitrin üzerine olup satış ağırlıklı olduğunu ifade eden Musa Başak, Trabzon'da 120 vitrin esnafının perakende satış yaptığını söyledi.

Başak, bilezik imalatı yapan üç atölye ve yüzük imalatı yapan 2 atölyeleri olduğunu kaydederek şunları söyledi: “Trabzon Kuyumculuğunun temelini oluşturan ve Trabzon'un tek markası olan Trabzon Hasırı üreten 32 atölyemiz mevcuttur. Bu atölyelere hasır ören 3 bin bayan örücümüz mevcuttur. Trabzon Hasırı, altın ve gümüş olarak üretilmektedir. Tamamıyla el ürünüdür. Mesleğin makine girmemiş tek örneği olarak da bilinmektedir. Trabzon Hasırı genellikle 22 ayar olup isteğe bağlı olarak 14 ayar olarak da üretilebilmektedir. Trabzon Kuyumcu ve Saatçiler Odası Hasır üreticilerinin desteği ve katkıları ile Trabzon Hasırına Coğrafi işaret almış ve bu değerli el sanatını koruma altına almıştır. Artık Trabzon Hasırı adı altında coğrafi işaretsiz hasır imal etmek, pazarlamak ve satmak Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkındaki 555 Sayılı Kanun hükmünde kararname gereği suç teşkil etmektedir.”

Trabzon’da üretim yapan 32 hasır atölyesinin tamamı TTH Coğrafi işaret almış ve kullanmakta olduğunu belirten Musa Başak sözlerine şöyle devam etti:  “Odamız, ülkemizdeki tüm meslek odası ve dernekleri Coğrafi İşaret Kullanılması hakkında uyarmıştır. Trabzon Valiliği ile birlikte oluşturulan Denetleme Kurulumuz ülkemizin her yerinde Trabzon Hasırının Coğrafi işaretsiz satışının yapılıp yapılmadığını denetlemektedir. Trabzon Kuyumcu ve Saatçiler Odası Coğrafi İşaretli Hasır ürünlerine güvence ve garanti vermektedir. Ülkemizin her tarafında satışa sunulan Coğrafi İşaretli Trabzon Üretimi Hasırlar Odamızın garantisi altındadır. Kuyumcu esnafımızın sattığı Trabzon Hasır Bileziğinde Coğrafi İşaret araması, coğrafi işaretsiz hasır satın almaması ve toptan ya da perakende satmaması menfaatleri icabıdır.”

iha
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2009 Cuma 15:15:53
Güncelleme :2 Ekim 2009 Cuma 15:21:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?