5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

KOM Karadeniz toplantısı yapıldı

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü (KOM) Daire Başkanı Ahmet Pek, organize suçlarla mücadelenin etkili olabilmesi için Devletin gücünü ortaya koyması ve uluslararası alanda saygı görmesi için de sınırlarına hakim olmasının şart olduğunu söyledi.


Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen bölge toplantısı, Trabzon Polisevi'nde yapıldı. İki yılda bir yapılan toplantıya KOM Daire Başkanı Ahmet Pek, Trabzon Emniyet Müdürü Feridun Boz, Trabzon, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Amasya, Tokat, Ardahan, Gümüşhane ve Bayburt il emniyet müdürlüklerinden KOM şube müdürleri katıldı.


KOM Daire Başkanı Ahmet Pek, toplantının açılışında yaptığı konuşmada KOM Daire Başkanlığının ve personelinin büyük bir özveriyle çalıştığını ve son derece önemli görevler icra ettiğini söyledi. İlgi alanlarına giren suçların, bütün toplumların da ilgilendiği ve zarar gördüğü suçlar olduğunu belirten Pek, toplumları kemiren bu suçlarla gereği gibi ve usulüne uygun bir şekilde mücadele edildiği takdirde bu suçların da ilerleme imkanı bulamayacağını söyledi.

"SUÇLARLA MÜCADELEDE DEVLETİN GÜCÜNÜ ORTAYA KOYMASI LAZIM"
Organize suç tanımının içine çok çeşitli suçların girdiğini ancak Türkiye'de bu suçlardan daha çok mafya tipi suçların anlaşıldığını vurgulayan Pek, organize suçlarla mücadelede 1996 yılının bir dönüm noktası olduğunu dile getirerek şöyle konuştu:
"Organize suçlarla ciddi mücadele, 1998'den itibaren başladı. Daha öncesini gittiğimizde 1996 yılındaki Milli Güvenlik Kurulu'nda organize suçlarla mücadelenin artırılması yönünde alınan bir karar var. Bu karar 1998'den itibaren uygulanmaya başlandı. Bu yılda organize suçlarla mücadele şube müdürlükleri kuruldu. Çünkü 1996 yılından itibaren mafya tipi yapılanmalar, irili ufaklı olarak ülkede mantar gibi yayılmaya başladı.

Neden? Sebebi gayet açık. Eğer devlet, birey gibi gücünü ortaya koyamazsa birileri de, mafya tipi örgütlenmeler şeklinde kendi gücünü ortaya koyar. Bugün onlarla mücadele diye bir şey söz konusu değil, çünkü ortada kalmamışlar. Varolanlar da marjinal hale geldiler. Devlet gücünü ortaya koyduğu zaman, bu tip yapılanmalar da yerel yapılanmalar ya da mahallede, belli bir bölgede kalmış yapılanmalar haline geliyor. Bu nedenle Devletin kendisinin güçlü olması lazım. Devletin gücü de her türlü kolluk gücü ve diğer yapılanmalardan gelir. KOM Daire Başkanlığı da bu alanlarda başarılı bir şekilde
mücadele etmektedir."

"TÜRKİYE ORGANİZE SUÇLARLA MÜCADELEDE BÜYÜK MESAFE KAT ETTİ"
Türkiye'nin 10 yıl öncesine göre organize suçlarla mücadelede çok önemli mesafeler kat ettiğini ve bunun diğer ülkeler tarafından da net olarak görüldüğünü belirten Ahmet Pek, "Ülkenizdeki olumsuzluklara hakim olamadığınız zaman, uluslararası alanda diğer devletlerden de saygı bekleyemezsiniz. Ülkenizin sınırlarına hakim değilseniz, yine kimseden saygı beklemeyin, çünkü size kimse saygı göstermez. Bu nedenle sınırlarınızdan girene, çıkana hakim olmalısınız. Bugün maalesef göçmen kaçakçılığında ciddi
sıkıntılarımız var ve bu nedenle ülkemiz ciddi maddi kayıplar içine giriyor. Ama sınırlarımızda buna gereği gibi müdahale edersek, bunları durdurabilirsek, maddi zararları da bertaraf etme imkanına sahip oluruz" dedi.

"TÜRK TOPLUMUNUN GELENEK VE MANEVİYATINA BAĞLILIĞI UYUŞTURUCUNUN ETKİLERİNİ AZALTIYOR"
Türkiye'nin uyuşturucu rotası üzerinde bulunduğuna ve bu rota üzerindeki ülkelerin toplum yapısının uyuşturucudan büyük zararlar gördüğüne dikkat çeken Pek, Türk toplumunun gelenek ve maneviyatına bağlılığı ve Devlet kurumlarının mücadelesi sayesinde uyuşturucunun Türkiye'deki etkilerinin diğer ülkelerdeki kadar korkunç olmadığının altını çizerek konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Uyuşturucu ile sınırlarımızda gereği gibi mücadele edersek, ülkemize girişini engelleyebilirsek, ülke insanının geleceğini karartan bu olguyu da ortadan kaldırmış oluruz. Maalesef Balkan rotası olarak ülkemiz uluslararası rotalar içerisinde bulunuyor. Rota olarak kullanılan ülkeler uyuşturucudan ciddi zararlar görüyor. Bugün Pakistan'da uyuşturucu üretilmiyor ama 5 milyonun üzerinde bağımlısı var. İran'da uyuşturucu üretilmiyor ama 2 milyonun üzerinde bağımlısı var. Ülkemizde bağımlı sayısı son derece az ise bu insanımızın örfüne, adetine, geleneklerine ve maneviyatına bağlı yapısından kaynaklanıyor. Aksi takdirde bundan ciddi manada etkilenecektir. Bugün biz gereği gibi mücadele edemezsek bu durum ileriye dönük olarak bize büyük zarar verecektir. Onun için uyuşturucuyla mücadelemizi artırarak devam ettirmek zorundayız."


Toplumu sarsan en etkili suçlardan birinin de mali suçlar olduğuna işaret eden Pek, her türlü mali suç ve yolsuzlukta ülkenin büyük zararlara uğratıldığını ancak bu suçlarla mücadelede de çok büyük mesafeler kaydedildiğini ifade etti. Suçla mücadelede suçun nereden kaynaklandığının bilinmesinin önemli olduğunu dile getiren Pek, mali suçlarla mücadele eden ekiplerin potansiyel suç alanlarıyla ilgili tecrübe sahibi olduğunu ve bunun da mücadeleye yansıdığını söyledi.
KOM Daire Başkanı Ahmet Pek, konuşmasının ardından toplantının düzenlenmesindeki yardımlarından dolayı Trabzon Emniyet Müdürü Feridun Boz'a plaket ve çeşitli hediyeler verdi. Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti

İha
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2009 Perşembe 14:43:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?