30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

Komisyon Trabzon raporunu açıkladı

Trabzon'da cezaevinde bulunan 18 yaşından küçük 16 çocuktan 7'si adam öldürmeden tutuklu bulunuyor.

Trabzon Emniyet Müdür Vekili Arif Akkale, geçen yıl ilde silahla yaralama olaylarında artış yaşandığını ifade etti. Çocuk ve gençlerde artan şiddet eğilimi ile okullarda meydana gelen olayların araştırılması amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Trabzon'da geçtiğimiz günlerde yaptığı incelemeleri rapor haline getirdi.

Komisyon Başkanı, AKP İstanbul Milletvekili Halide İncekara, AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş ve CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı'dan oluşan heyetin raporunda, Trabzon İl Milli Eğitim Müdürü Selim Yavuz Sandıkçı'nın verdiği bilgiler yer aldı.

Buna göre, 2006 üniversiteye giriş sınavında Trabzon, Türkiye genelinde kazananlara göre 13, sayısal puana göre 25, sözel puana göre 28, eşit ağırlık puanına göre 23. oldu.

2005-2006 eğitim öğretim yılında disiplin cezası alan öğrenci sayısının verildiği rapora göre, 485 öğrenci uyarma-mahrumiyet-kınama cezası, 285 öğrenci okuldan kısa süre uzaklaştırma cezası, 25 öğrenci okuldan tasdikname ile uzaklaştırılma cezası aldı.

BELEDİYE İLE EMNİYET ARASINDA YETKİ ÇELİŞKİLERİ

Raporda, Trabzon Emniyet Müdür Vekili Arif Akkale'nin, komisyon üyelerine yaptığı sunum da yer aldı.

Trabzon genelinde çocuklarla ilgili sayısal verilere bakıldığında, suç oranlarında yıllar arasında çok ciddi bir suç artışının görülmediğini ifade eden Akkale, ancak suçun niteliğinde ve kullanılan suç aletlerinde farklılıklar oluştuğunu kaydetti.

Arif Akkale, özellikle 2006 yılında ateşli silahla yaralama olaylarının arttığını söyledi.

Akkale, internet kafelerin denetlenmesinde belediye ile emniyet arasında yetki, görev ve sorumluluklar açısından bir takım çelişkilerin yaşandığını ifade etti.

“ÇOCUKLAR, ÖNCEDEN UYARILIYOR”

Komisyon üyeleri, Trabzon'da internet kafede yaptığı inceleme sonucu gözlemlerini rapora şöyle aktardı:

“İnternet kafeye girildikten kısa bir süre sonra ekranların değiştiği, oyun oynayanların oyunlarına devam edemedikleri, bilgisayarların kilitlendiğini söyledikleri görüldü. Bunun, kasada görevli kişilerce, merkezi bir sistemle yapılabileceği kanaati oluştu.

Çocuklara yaşları sorulduğunda, fiziken daha küçük yaşta oldukları düşünülenlerin bile 14 yaşında olduklarını söylemeleri, bu konuda önceden uyarıldıkları kanaatlerini komisyonumuzda oluşturmuştur.”

“BURADA SUNULAN İMKANLAR OLSAYDI”

Cezaevi yetkilileri ve tutuklu çocuklarla görüşen komisyona verilen bilgiye göre, Trabzon'da ayrı bir çocuk cezaevi bulunmuyor. İki koğuş, cezaevinde bulunan 15 erkek çocuk için ayrılırken, bir kız çocuk büyüklerle kadın koğuşunda kalıyor.

0-18 yaş arasında 16 çocuktan; 7'si adam öldürmeden, 4'ü hırsızlıktan, 2'si yaralamadan, 1'i uyuşturucu ticaretinden, 1'i sahte paradan ve 1'i ise silahla yağmadan tutuklu bulunuyor. “Hangi imkanlar ve şartlar olsaydı sizin burada bulunmanızı engellerdi?” sorusuna, koğuşta kalan çocuklar şu yanıtları verdi:

“Burada sunulan imkanlar dışarıda olsaydı olmazdım. Aile içi şiddet olmasaydı olmazdım. Şüpheci olsaydım olmazdım. Arkadaş çevrem farklı olsaydı olmazdım. Suç aletinin (silahın) nerede olduğunu bilmeseydik ona kolay ulaşamasaydık olmazdım.”

“TELEFON DİNLEME”

Komisyona bilgi veren Cumhuriyet Başsavcısı Rıza Can, suç işleyen çocuklarda büyük bir sevgisizliğin gözlemlendiğini, bunun çocukları kendilerini ispat etmeye yönelttiğini söyledi. Başsavcı Can, telefon dinleme dahil önleyici tedbirlerin başlatıldığını bildirdi.


AA
Yayın Tarihi : 14 Mart 2007 Çarşamba 15:06:19
Güncelleme :14 Mart 2007 Çarşamba 15:15:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?