30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

Köylülerin arazi isyanı!

Trabzon'un Maçka İlçesi’ne bağlı Yeşilyurt, Ocaklı ve Sevinç köylüleri tapu kadastro çalışmaları sırasında arazilerinin ellerinden haksız yere alındığını iddia ederek protesto gösterisi düzenlediler.

Maçka Orman İşletme Müdürlüğü önünde toplanan köylüler adına açıklama yapan emekli öğretmen İlyas Karsan, tapu kadastro çalışmaları sırasında Maçka İlçesi’nin Yeşilyurt, Ocaklı ve Sevinç köylülerine ait arazilerin ellerinden haksız yere alındığını iddia etti.

Bu yıl köylerinde tapu kadastro çalışmaları yapıldığını hatırlatan Karsan “Kadastro çalışmaları Tapu Kadastro Müdürlüğü’nün oluşturduğu, içerisinde Orman İşletme Müdürlüğü’nün görevlendirildiği orman mühendislerinin de bulunduğu bir komisyon tarafından yürütüldü. Bu komisyon yaptığı çalışmalarda ölçtüğü arazilerin içerisinde orman vasfını taşıyan bölümleri hazineye geri kalan bölümü ise arazi sahibine bıraktı. Böylece arazilerimizin büyük bir bölümü hazineye bırakılmış oldu” dedi.

Eski tapuların yüzölçümlerinin gerçek araziden çok küçük olduğunu iddia eden Karsan, “Bu herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Kadastro Komisyonu çalışmalarında tapudaki yüzölçümleri dikkate alarak çalışma yaptığından bu yolla da köylerimizde arazi kaybına uğratıldık. Tapu Kadastro Komisyonu’nun çalışmalarının askıya çıktığı süre içerisinde Maçka Orman Müdürlüğü kendisinin kurduğu bir komisyon marifetiyle arazileri incelemediği halde incelenmiş gösterip 3 köyde yaklaşık 800 parsele orman arazisi olduğu iddiasıyla itiraz edilmiştir.

Bu köylerin sakinleri olan bizler bu uygulamaya bir anlam veremedik. Bizim köylülerimizle öteki köylerin özellikleri hemen hemen aynı. Dava açılan arazilerimizin başına gidilmediği, kararların masa başında alındığı ve imzalarını masa başında atıldığı kanaati yaygındır. Sebebi ne olursa olsun geçiminin büyük bir bölümünün ziraat ve hayvancılıkla sağlayan biz köylülere yapılan bu ölçüsüz uygulama bir zulümdür. Bizler feryadımızı duyacak ve bize sahip çıkacak birilerini arıyoruz. Yaptığımız sözlü ve yazılı başvurulardan bir sonuç alamadık. Orman İşletme Müdürlüğü’nün itiraz ettiği tapulu arazilerimizin yeniden incelenerek, gerçekten orman olmadığına inandığımız bu toprakların itirazlarından vazgeçilmesini istiyoruz” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 24 Ekim 2007 Çarşamba 16:51:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?