4
Mayıs
2024
Cumartesi
TRABZON

KTÜ'de böbrek nakli

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi'nde yapılan ilk böbrek nakli ameliyatı ile sağlığına kavuşan Mustafa Yılmaz, büyük mutluluk yaşıyor.


Ordu'da beyin ölümü gerçekleşen Gökmen Turgut'un organlarının bağışlanmasının ardından Trabzon’da gerçekleştirilen ameliyatla böbreğin nakledildiği Mustafa Yılmaz, bugün Farabi Hastanesi’nden taburcu edildi.
Kendisinin 7 yıldır böbrek hastası olduğunu ve evde diyalize bağlı yaşadığını kaydeden Rizeli Mustafa Yılmaz “Sağlığıma kavuşmamda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Organı bağışlayan aileye başsağlığı, ölen kişiye Allah'tan rahmet diliyorum. Herkesi organ bağışına bulunmaya davet ediyorum. Ben sağlığıma kavuştum, organ bekleyen herkesin de bu mutluluğu yaşamasını istiyorum'' dedi.
 

KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Doç. Dr.Murat Topbaş, ameliyatı gerçekleştiren ekiple birlikte hastayı ziyaret ederek “Geçmiş olsun” dileğinde bulunurken, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye'de halen 50 bin civarında diyaliz hastası bulunduğunu belirten Dr. Topbaş, Trabzon'da bu sayının 506 olduğunu söyledi. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde diyalize giren hasta sayısının bin 200 olduğuna dikkat çeken Dr. Topbaş "Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan böbrek, karaciğer, kalp, göz gibi organların geri dönüşümsüz olarak fonksiyonları kaybetmeleri, tüm dünyanın olduğu gibi, ülkemizin de önemli sağlık sorunlarından biridir.Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Örneğin, şu anda ülkemizde 50 bin civarında diyaliz hastası olduğu, 2015 yılında ise bu sayının 2 kat artarak 102 bin kişiye ulaşılacağı tahmin edilmektedir. Trabzon ilinde de bugün itibariyle 506 diyaliz hastası, 164 diyaliz makinesi, 11 diyaliz merkezi (biri üniversite, dördü özel, altısı devlet hastanesi) vardır. Doğu Karadeniz Bölgesinde ise diyalize giren şu anda yaklaşık bin 200 hastamız vardır. Hem ülkemizde, hem de dünyada yapılan böbrek nakilleri ile hastalar daha sağlıklı ve uzun bir yaşama kavuşabilmektedir. Aynı yaş grubunda diyalize giren bir hastaya karşılık, böbrek nakli yapılan hastanın yaşam süresi 2-3 kat artmakta, bununla birlikte yaşam kalitesi de yükselmektedir. Bu nedenlerle Trabzon'daki sağlık kurumları kendi üstlerine düşen sorumluluğu yerine getirme gayreti içindedir. Konu hakkında hem halka, hem de sağlık çalışanlarına yönelik çeşitli konferans, sempozyum, basın açıklamaları, radyo konuşmaları ile toplumumuzu bilgilendirmeye ve duyarlılık oluşturmaya çalışılmaktadır" dedi.


KTÜ Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ulusoy ise hastanın sağlığına kavuşması kendilerini de mutlu ettiğini belirtti. Dr. Ulusoy "Böbrek nakli ekip işidir. Dolayısıyla yapılan bağış ve ekibin itinalı çalışması sayesinde hastamız sağlığına kavuştu. Hastamız bundan sonra bazı ilaçları ömür boyu kullanacak. Sağlığıda artık normale döndü" derken, Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu ise hastanın 3 kişi arasından seçildiğini belirterek "3 hastaya yapılan tetkikler sonucu en uygun olanını seçtik. Hastamız artık idrarına rahat bir şekilde çıkmaktadır. Ameliyatı herhangi bir sıkıntı olmadı. Sağlığı yerinde" açıklamasını yaptı.


Genel Cerrahi Öğretim Üyesi Başhekim Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Serdar Türkyılmaz'da hastanede ilk kez bir hastaya böbrek nakli yapıldığını belirterek, bu durumun kendilerini memnun ettiğini söyledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 25 Mart 2009 Çarşamba 15:05:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?