5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

Kültür balıkçıları dertli

Trabzon’da kültür balıkçılığı ile uğraşan girimici ve işadamları kltür balıkçılığı sektörüne destek olunmasını istiyor.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclis üyesi ve İnanlar Turizm ve Balıkçılık Şirketi yöneticilerinden Hamit İnan, karada ve denizde ağ kafeslerde yapılan kültür balıkçılığının bölge ekonomisine gittikçe artan bir oranda katkı sağladığını hatırlattı. Su kiralarının düşürülmesine yönelik taleplerinin İl Özel İdaresi’nce henüz kabul görmediğini kaydeden İnan “Desteklemelerin düzensiz ödenmesi ve öngörülmeyen kesintiler, ekonomik krizle sektöre hizmet veren firmaların iflası kendi üreticilerimizi de olumsuz etkilemiştir. Üretim kapasitesi yükselen sektörde balığın işlenip pazarlanmasına yönelik yatırımlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bağlamda AB fonları kapsamında, birlik veya Kobiler vasıtasıyla yapılabilecek girişimlerin desteklenmesini bekliyoruz” dedi.


Hamit İnan, bölgemizin dünyada eşi bulunmayan doğal güzelliklere sahip olduğuna dikkat çekerek, “Bölge ekolojisinin temel unsuru olan suyun kulanım hakkı Hidroelektrik Santral yapılmak üzere yerli ve yabancı firmalara tahsis edilmektedir. Elbette sudan yaralanmak gerekir ve bunu sürdürülebilir çevre özelliklerine azami derecede özen göstererek yapabilmeliyiz. Ama bugün vadilerimiz insaf ölçülerini aşan bir talanla karşı karşıyadır. Solaklı Vadisi üzerinde 37 adet hidroelektrik santral kurmak insaf ölçülerine sığar mı? Bu derenin yok edilmesi manasına gelmez mi?. Dereye bırakılacak can suyu sembolik olmanın ötesine geçmiyor. HES kurulması düşünülen, fizibiliteleri ve projeleri hazırlanan yerler içinde 1. ve 3.derece Doğal SİT Alanları ile azami şartlarda korunması gereken Uzungöl Özel Çvre Koruma Bölgesi ve Haldızen Deresi’de var” dedi.
SİT Alanları’nda hidroelektrik santral kurulması için yasa hazırlandığını ifade eden Hamit İnan “Denizde ve karada balıkçılık yapan müteşebbisten ‘Çevresel Etki Değerlendirme’ (ÇED) raporları istenirken, HES’ler için ‘ÇED gerekli değildir’ raporları verilebiliyor. Organik yem tüketen balıkçılardan arıtma kuracaklarına dair taahütler alınır ve ciddi cezalarla tehdit edilirken, HES’ler için hassasiyet gösterilmemesi çelişkilidir. Hazırlanan ÇED’ler de prosedürü tamamlamaktan öteye geçmiyor” diye konuştu.


Öte yandan Türkiye'de alabalık üretiminin büyük çoğunluğunu Karadeniz Bölgesi karşılıyor. Ülke genelinde bulunan yaklaşık 800 alabalık üretim tesisinden 210 tanesi Karadeniz Bölgesi'nde bulunurken, bu tesislerden yılda 7 bin 500 ton alabalık elde ediliyor. Türkiye kafeslerde yılda 40 bin ton balık üretirken, üretiminin 15 bin tonunu ihraç ediyor.

İha
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2009 Salı 16:25:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?