5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

Kurban keserken dikkat!

Trabzon Bölgesi (Trabzon, Artvin, Bayburt, Gümüşhane, Rize) Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Sebahattin Yazıcı, kurban kesiminin hijyenik bir ortamda, hayvana eziyet edilmeden ehil insanlar tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Sebahattin Yazıcı, yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'nın ruhuna uygun olarak idrak edilmesi temennisinde bulundu. İyi bir kurbanın ideal bir kurbanlık seçimiyle başladığını kaydeden Yazıcı, "Daha sonra sağlık ve çevre şartlarına riayet edilerek kurban kesilmelidir. Hijyenik bir ortamda, hayvana eziyet edilmeden ehil insanlar tarafından kurban kesimi gerçekleştirilmelidir. Kurban kesimi sonrasında da yine çevre temizliğine dikkat etmeli, hayvanın etini, sakatatını ve derisi ziyan edilmeden hepsini kullanmalıdır. Ayrıca kesim yapıldıktan sonra kulak küpeleri atılmamalı ve bunlar il ve ilçe tarım müdürlüklerine teslim edilmelidir." dedi.

Et ve et ürünleri bakterilerin çoğalmaları için son derece uygun bir ortam niteliğinde olduğuna da dikkat çeken Yazıcı, bu nedenle kesim, yüzme ve Eti parçalama işlemlerinin titizlikle yapılması gerektiğini vurguladı.

Yazıcı, yenilmeyen organların da usulüne uygun bir şekilde imha edilmesi veya derin çukurlara gömülmesi gerektiğini söyledi. Etlerin muhafazasının da ayrı bir önem taşıdığına dikkat çeken Yazıcı, etin iyi muhafaza edilmediği takdirde bir gece sonra insan sağlığı açısından büyük bir tehlikeye dönüşebileceği uyarısında bulundu.

Etin dayanma süresinin kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değiştiğini de kaydeden Yazıcı, şunları kaydetti: "Etin dayanma süresi normal buzdolabı koşullarında 5 veya 6 gündür. Kıymanın dayanma süresi 3 gündür. Uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etler -18 derecede muhafaza edilmelidir. Derin dondurucuya koyulan etler bir yemek dozu büyüklüğünde olmalıdır. Dondurulmuş etlerden pişirilecek miktarı kadar çözdürülmeli, çözdürülen etler tekrar dondurulmamalıdır. Bu durumdaki etler tekrar bekletilecekse pişirilmeli ve öylece muhafaza edilmelidirler. 

CHA
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2012 Salı 17:39:28
Güncelleme :23 Ekim 2012 Salı 17:42:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?