5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

Maçka'da tartışmalı kutlama

Kalandar (yılbaşı) eğlenceleri için geleneksel kıyafetleriyle Trabzon'un Maçka ilçesine gelen 50 kişilik Yunanlı turist grubu, Yazlık köyünde vatandaşlarla birlikte kemençe eşliğinde horon oynadı.


Yunanistan'dan yaklaşık 50 kişilik bir grup 2 Ocak'ta Trabzon'un Maçka ilçesine gelerek geleneksel kıyafetleri eşliğinde Yazlık köyünde kalandar eğlencelerine katıldı. Burada köylülerle birlikte horon oynayan ve çeşitli gösteriler yapan Yunanlı grup daha sonra köyden ayrıldı. Olay durumdan rahatsız olan bazı vatandaşlar tarafından medyaya yansıtıldı. Yunanlı grubun bölgeye gelmesinin maksatlı olduğu, kültür propagandası ve misyonerlik yapma amacı taşıdığı ileri sürüldü.


YUNANLILAR KENDİ ANANELERİNE GÖRE KUTLAMA YAPTILAR

Yazlık köyü muhtarı Turgut Yılmaz ve köy sakinleri ise bu duruma tepki gösterdi. Muhtar Turgut Yılmaz, Yunanlıların 2 Ocak günü köylerine geldiklerini ve kalandar kutlaması yaptığını belirterek bunun başka taraflara çekilmesinin yanlış olduğunu söyledi. Yunanlılara misafirperverlik örneği göstererek ağırladıklarını belirten Yılmaz, "Yunanlılar Ocak ayının ikisinde kalandarı kutlamak için kendi yöresel kıyafetleriyle geldiler. Kemençeleri vardı, burada horon oynadılar. Yaklaşık üç dört saat köyümüzdekaldıktan sonra gittiler. Biz burada onları çok güzel ağırladık, misafirperverlik gösterdik. Herhangi bir rahatsızlık yok, olay yok. Bunu başka yerlere çekmenin de anlamı yok" dedi.


Yunanlıların Maçka'ya her yıl geldiğini ve değişik köyleri gezdiklerini belirten Yılmaz, ancak ilk defa bu yıl bir etkinlik yapıldığını söyledi. Eskiden köyde kilisenin yanında Yunan mezarlarının da bulunduğunu ancak bunu kendisinin hatırlamadığını dile getiren Yılmaz, olaya başka anlamlar yüklenmemesini istedi.


Yazlık köyü sakinleri de, Yunanlıların da katıldığı kalandar eğlencelerinin başka taraflara çekilmesini ve köyleri hakkında olumsuz düşünceler dile getirilmesinden rahatsızlık duyduklarını dile getirdi. Yunanistan'dan gelenleri en iyi şekilde ağırlayıp misafir ettiklerini anlatan bir köylü, "Olayın abartılmasına bir anlam veremiyoruz. Tekrar gelseler yine aynı şekilde karşılardık. Bundan rahatsızlık duymayız. Onlar geldiler kendi ananelerine göre eğlendiler. Biz de eğlendik. Hem biz hem onlar memnunoldu. Bunu başka yerlere çekmenin hiç anlamı yok" dedi.


Latince ayın birinci günü manasındaki calandae kelimesinden türeyen ve İngilizce'de takvim anlamına gelen calendar şeklinde kullanılan Kalandar, Ortodoks Hıristiyan Rumlar tarafından Kalanta/Kalanda olarak söylenip 24 Aralık gününü 25 Aralık'a bağlayan ve Hz. İsa'nın doğumunun çeşitli eğlencelerle kutlandığı gün olarak biliniyor.


Türkçe'ye kalandar olarak giren ve yılbaşı anlamına gelen bu günde Trabzon'da yakın zamanlara kadar çeşitli mahalli eğlencelerde kutlamalar yapılıyor.

İha
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2009 Salı 18:36:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?