5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

Mevsim değişikliğine dikkat!

Dünyada her gün bine yakın kişinin intihar ederek hayatına son verdiği belirtildi.


Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Dr. İrfan Coşkun, özellikle ilkbahar ve yaz mevsimlerinin başlangıç dönemlerinde intihar vakalarının sayısında artış yaşandığına dikkat çekti.


Özel İmperial Hastanesi Başhekimi Dr. İrfan Coşkun, 30 yaş altında gerçekleşen boşanma, reddedilme, işten çıkarılma, işsizlik, yasal sorunlar, başarısızlık, terk edilme gibi nedenlerin intihara yol açan en önemli olaylar olduğunu söyledi.
İntihar girişiminde bulunan insanların psikiyatrik yardım almak zorunda olduğunu anlatan Dr. Coşkun, şöyle konuştu: "Çünkü, ilk girişimi takip eden bir sene boyunca kişinin ikinci bir girişimde bulunma riski çok yüksektir. Fiziksel rahatsızlık ve ailede intihar öyküsü olması da intihar davranışlarına yatkınlığa neden olmaktadır."


Mevsimsel değişimlerin de intihar vakalarının artışında etkili olduğuna dikkat çeken Dr. İrfan Coşkun, özellikle ilkbahar ve yaz aylarının başlangıç dönemlerinin intihar vakalarının artış gösterdiği dönemler olduğunu ifade etti.
İntihar girişiminde bulunanların çok çeşitli yöntemler kullandığını ancak en yaygın yöntemin ilaç kullanımı olduğunu belirten Dr. Coşkun, sözlerine şöyle devam etti: "Oysa ölümle sonuçlanan intiharlarda kullanılan yöntem ateşli silah, yüksekten atlama, kendini asma gibi ölümden dönme şansı olmayan yöntemlerdir."


14-21 YAŞ ARALIĞI İNTİHAR İÇİN EN RİSKLİ DÖNEMDİR
İntihar vakaları için en riskli yaş döneminin 14-21 yaş aralığı olduğunu belirten Dr. Coşkun, Türkiye'deki intihar vakalarının en çok 15 yaşlarında görüldüğüne dikkat çekti. Gençlik döneminin hızlı büyüme çağı olduğunu anlatan Coşkun, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hormonal fırtına yaşayan gencin duyguları aklının önünde gider. Heyecanlı, riski seven, cesaretli, macera heveslisi, tatlı hayaller, ilk sevgililer bu dönemin özellikleridir. Kolayca hayal kırıklığı yaşarlar. Böyle duygusal fırtına içerisindeki genç, duygusal desteğe ve ahlaki norma sahipse dönemi kazanımla aşabilecektir. Ahlaki norm ve duygusal desteği birinci derecede verecek olan ise ailedir. Bunlar eksik kalırsa genç de depresyon ortaya çıkma ihtimali çok yüksektir. Gençlik depresyonu intiharın en önemli nedenidir. Yalan söyleme, sürekli iç sıkıntısı çekme, tik, uyumsuzluk, yalnızlık hissi, isyankarlık, sinirlilik, otoriteye karşı gelme birer depresyon belirtisi olarak ortaya çıkar."


LİSE ÇAĞINDAKİ GENÇLER OLUMSUZLUKLARDAN DAHA FAZLA ETKİLENİYOR
Dr. Coşkun, lise çağında ortaya çıkan intihar girişimleri incelendiğinde, bu öğrencilerin yüzde 82'sinin sigara kullandığının, bir kısmının madde bağımlısı olduğunun belirlendiğini söyledi. Lise çağındaki intihar girişimlerinin sebepleri sıralanacak olursa, aile içi çatışma, anne ve babanın boşanması, derslerin kötü gitmesi, yaşanılan flörtler, ayrılıklar, terk edilme, reddedilme, dikkat çekmek isteme olduğunu belirten Dr. Coşkun, "Onları bekleyen ve ümitsiz oldukları ÖSS sınavına yönelik olumsuz bakış açıları, sınav stresi, ergenlik çalkantıları ve bu dönemde aileyle girilen tartışmalar intihara yol açan sebepler olarak karşımıza çıkmaktadır" dedi.


Dr. Coşkun, intiharın önlenebilecek bir ölüm nedeni olduğuna işaret ederek bunun için erken teşhis ve tedavinin önemini sözlerine ekledi.

İha
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2009 Salı 13:46:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?