30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

Minareden haberleşiyorlar

Trabzon'da telefon kabloları çalınan köylüler, cep telefonları da çekmeyince haberleşmek için soluğu köy camisinin minaresinde alırken, Ramazan siparişlerini de ilginç bir yöntemle cami minaresinden veriyor.

Trabzon'un Çağlayan beldesi Armutlu köyünde haberleşmeyi sağlayan telefon hatları hırsızlar tarafından çalınınca, köylüler haberleşmeyi yaklaşık 2 aydır cep telefonlarından sağlıyor. Ancak köyün yerleşim olarak baz istasyonuna uzak olması dolayısıyla cep telefonundan haberleşmekte çeşitli sıkıntılar yaşayan köylüler çareyi köy camisinin minaresine çıkarak görüşme yapmakta buluyor. Telefonla görüşmek için köyün yüksek bir yerine çıkmak ya da cami minaresine tırmanmak durumunda olan köylüler, günde en an üç kez minareye çıkmak zorunda kalıyor.

Zaman zaman minarenin önünde telefon sırası bekleyen köylüler, telefon hatlarının yeniden bağlanmasını istiyor. Ramazan'da sipariş vermek isteyen köylüler ise ilginç bir yöntem bulmuş. Minareye çıkan bir köylü, şerefeden bütün köye seslenerek siparişleri alıyor daha sonra da bu siparişleri akşam köye gelecek olan minibüs şoförüne telefonla bildiriyor.

Armutlu köyü muhtar azası Hüseyin Aydın, 2-3 ayda bir telefon direklerindeki hatların çalındığını belirterek, bu durumun kendilerini mağdur ettiğini dile getirdi. Köyde cep telefonları da çekmeyince çareyi minareye çıkmakta bulduklarını anlatan Aydın, "Çok zor bir haldeyiz. Günde en az 2-3 sefer caminin minaresine tırmanmak zorunda kalıyoruz veya uzun bir yol yürüyerek yüksek bir yerden cep telefonun çekmesini bekliyoruz. Bunu da her zaman yapmak mümkün olmuyor. Biz de en yakınımızda bulunan caminin minaresine çıkmak zorunda kalıyoruz" dedi.

Köy sakinlerinden İsmail Hakkı Metin ise, "Burada hastamız olsa kimseye haber veremeyeceğiz. Acil bir durumumuz söz konusu olsa kime nasıl haber vereceğiz? Caminin minaresi de olmasa halimiz perişan. Cep telefonlarımız ancak orada çekiyor. Gece bir şey olsa nasıl yapacağız, bilmiyoruz. Normal ev telefonlarımızın bir an evvel yapılmasını istiyoruz" diye konuştu.

Cami minaresinden köylünün siparişini alan Selim Aydın da, "Minareye çıkarak, kapı kapı dolaşıp sipariş almaktansa buradan tüm köye sesleniyoruz. Bu daha kolay oluyor. Çünkü burada herkes birbirini tanıyor. Siparişi olan, şehirden bir şeye ihtiyacı olan şerefede bulanan kişiye seslenerek siparişini veriyor ve köye gelecek olan minibüs şoförüne bildiriyor" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2007 Cumartesi 16:55:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?