30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

MİT’in incelediği günlüklerdeki sırlar

TRABZON'dan İran'ın Tebriz kentine gitmek üzere 13 Mayıs pazar günü havalanan ancak Köprübaşı İlçesi Arpalı Köyü'nde ormanlık alana düşen uçakta ölen İngiliz Pilot Michael Newman'ın oğlunun, kaza haberini aldıktan sonra babasına cep telefonuyla, “Yaşıyorsan dayan baba” mesajı çektiği iddia edildi.

Tebriz'e gitmek üzere uçakla havalanan Pakistanlı Emekli General Zakaullah Bhangoo ile İngiliz Pilot Michael Newman, 10 Mayıs'ta yakıt ikmali için Trabzon'a gelirken hava koşullarının uygun olmaması nedeniyle 13 Mayıs'a kadar beklemek zorunda kaldı. Sky Arrow 650 T tipi, tek motorlu uçak, havanın düzelmesi üzerine 13 Mayıs Pazar günü saat 09.32'de Trabzon'dan ayrıldı.

En son Trabzon'un Köprübaşı İlçesi semalarında temas kurulan uçağın Tebriz Havaalanı'na inmediğinin belirlenmesi üzerine Jandarma ve sivil savunma tarafından havadan ve karadan arama çalışması başlatıldı. Uçak, 15 Mayıs günü Köprübaşı İlçesi Arpalı Köyü yakınlarında ormanlık alana düşmüş olarak bulundu. Pilot Newman ile Pakistanlı emekli general Bhangoo'nun öldükleri belirlendi. Kaza ardından Pakistanlı emekli General Bhangoo'nun, İran'a çeşitli nükleer sırlar götürdüğü ve bu nedenle uçağın düşürülmüş olabileceği ileri sürüldü.

Uçağın enkazında bulunan Bhangoo ve Newman'ın günlükleri ile cep telefonları da incelemeye alındı. Yerel Günebakış Gazetesi'nin haberine göre, MİT'in incelediği günlüklerde, İngiliz Pilot ve Pakistanlı generalin, Trabzon'daki her adımlarını not ettikleri belirlendi. Günlüklere göre, ikili, havalimanından bir taksiye binerken ucuz bir otele gitmek istediklerini söyledi, Şoförün bunun üzerine “Ucuz Rus kızlarının bulunduğu bir otel mi istiyorsunuz?” diye sorduğu, Pakistanlı Emekli General Bhangoo'nun, kaldıkları Nur Otel'in hemen yakınındaki İskenderpaşa Camii'ni ziyaret ettiğini günlüğe yazarken “Kalabalık bir cemaatin ibadet etmesini mükemmel bulduğu” notunu düştüğü belirtildi.

İngiliz Newman'ın ise, günlüğüne genellikle hava durumu ile ilgili notlar yazdığı ancak ellerinde Atatürk posterleri ve Türk bayrakları olan bir kalabalıktan esinlenerek yazdığı “Türk insanının Atatürk sevgisini müthiş buluyorum” notunun dikkat çekici olduğu vurgulandı.

OĞLU MESAJ ÇEKMİŞ

Uçağın enkazında açık ve zarar gelmemiş halde bulunan Bhangoo ve Newman'ın cep telefonları da incelemeye alındı. İnceleme sonucunda, İşadamı ve pilot Newman'ın İngiltere'deki oğlunun, uçağın kaybolduğu ve henüz bulunamadığı yönündeki haberleri izledikten sonra, “Arama çalışmaları başladı. Kısa sürede sizi bulacaklar. Yaşıyorsan dayan baba” diye mesaj çektiği saptandı. Telefonla yapılan görüşmelerin incelenmeye devam edildiği ifade edilirken, Bhangoo'nun Trabzon'da bulunduğu 2 günlük süre içinde yurtdışından yaklaşık 90 kez arandığı iddia edilmişti.

Hürriyet internet
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2007 Çarşamba 15:52:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
halit sengun IP: 81.214.71.xxx Tarih : 28.05.2007 09:42:50
o kadar celıskı varkı bu olayda,ucagın rotasının trabzon olması cok garıp,3 gun trabzonda bekleyen ucakta arıza varsa nasıl farkedılmedı,pılotların bırı pakıstanlı dıgerı ıngılız,bunların yanyana durması dahı bır katlıamın habercısı gıbı,pakıstanlı olanın nukleer bomba uzmanı oldugu ıddıası var,gıdecegı yerde nukleer calısmaların cennetı.zaten pervez muserrefın eskı pılotuymus!aklıma takılan baska konuda;ucagın trabzona ınıs sebebının yakıt ıkmalı ve hava muhalefetı oldugu soylenıyordu,oysakı bu 3 gunluk surede hem trabzonda hemde tebrızde hava normaldi