30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

Motosikletçiler hız istiyor

Trabzon Motosiklet Sürücüleri Derneği Başkanı Dursun Ahıskalı, 1930 yılında çıkarılan Karayolları Kanunu gereği motosikletleriyle yasal olarak saatte 77 kilometrenin üzerinde hız yapamadıklarını söyledi. Ahıskalı, bu hız sınırının yükseltilmesi ve mevcut yasanın değiştirilmesi için 10 yıldır TBMM'de bekleyen hız sınırı ile ilgili taleplerinin yasallaşmasını istedi.

Trabzon'da derneklerinin 40 üyesi olduğunu ancak il genelinde 2 bin üzerinde motosiklet kullanıcısı olduğunu belirten Ahıskalı, trafikte motosikletlerin yok sayıldığından şikayet etti. Ahıskalı, motosikletlerin her zaman araçların önünde seyretmesi gerektiğini ancak yasalara göre saatte 77 kilometrenin üzerinde hız yapamadıklarını ifade ederek "1930 yılında çıkarılan Karayolları Kanunu gereği motosikletler yasal olarak saatte 77 kilometrenin üzerinde hız yapamıyor. Bu hız sınırının yükseltilmesi ve mevcut yasanın değiştirilmesi için 10 yıldır TBMM'de bekleyen hız sınırıyla ilgili taleplerimizin yasallaşmasını bekliyoruz. Çünkü motosikletler güvenlik açısından her zaman araçların önünden seyretmeli. Sonuçta iki teker üzerinde gidiyoruz. Seyir halinde iken bazı büyük araçlar motosikletleri adeta yok sayarak olası bir kazaya davetiye çıkartıyor. Bölgemizde motosiklet kültürü olmadığı için gerek sürücüler gerek motosiklet kullanıcıları zaman zaman istenmeyen kaza ve olaylara neden olabiliyor" dedi.

Motosiklet kullanıcılarının kask takmadan kesinlikle trafiğe çıkmamasını isteyen Ahıskalı, şöyle konuştu: "Trafiğe çıkacak motosiklet sürücüleri kendi güvenlikleri açısından mutlaka kask takmaları gerekir. Mesafe ne kadar kısa olursa olsun bu davranış hiçbir zaman ihmal edilmemeli. Aksi durumda kazalarda yaşanan dramatik olaylar kaçınılmaz olacaktır."

Ahıskalı, motosikletlerin bölgelerinde tüm Türkiye'de olduğu gibi meraklısı tarafından tercih edildiğini ancak motosiklet ehliyeti almak isteyen gençlerin Trabzon'daki sürücü kurslarında motosiklet olmadığı için büyük sıkıntı yaşadığını söyledi. Trabzon'daki birçok sürücü kursunda motosiklet ehliyeti için eğitim verildiğini ancak bu kurslarda motosiklet olmadığına dikkat çeken Ahıskalı, sözlerine şöyle devam etti: "Sürücü kurslarına motosiklet ehliyeti almak için giden kişiye motosiklet getirmesi isteniyor. Çünkü kurslarda motosiklet yok. Motosikleti olana ise motosikletiyle 2 tur attırılıyor daha sonra eğitimde başarılı gösterilip ehliyeti alması sağlanıyor. Sonra da yollarda hiçbir kuralı bilmeyen, eğitimsiz, kasksız motosiklet kullanıcıları nedeniyle istenmeyen kazalar yaşanıyor."

Çin'den getirilen ucuz motosikletlerle birlikte motosiklet fiyatlarının düştüğünü ve artık meraklısı herkesin motosiklet alabildiğini anlatan Dursun Ahıskalı, "Motosikletler ucuzlayınca ilgi arttı. Trabzon'da son 2 yıldır motosiklet sayısında hızlı bir artış oldu. Bu sevindirici ancak her konuda olduğu gibi eğitim şart" ifadelerini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2007 Çarşamba 17:39:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?